Училище дари на музей „Литературна Стара Загора“ уникален сборник от библиотеката на Кирил Христов

214
Директорът на IV ОУ "Кирил Христов" Господин Балъкчиев и директорът на "Дом Литературна Стара Загора" Иван Матев при връчване на дарението

Уникален подарък – саморъчно подготвен от големия български писател Кирил Христов сборник с публикации за неговото творчество от 1938 г. почти до смъртта му 6 години по-късно, получи музей „Литературна Стара Загора“ за своята 60-годишнина.

Сборникът е притежание на IV Основно училище „Кирил Христов“, чийто колектив преди малко повече от две десетилетия го е откупил от внучката на лирика Невена Христова, сподели директорът на школото Господин Балъкчиев. До скоро своеобразният „дневник-лексикон“ е бил част от училищната музейна сбирка, посветена на родения през далечната 1875 година в Града на липите творец, в която има множество негови вещи: пишещата му машина „Mignon“и стенен часовник, негови портрети и дори личния му пръстен.

„Решихме, че мястото на тази книга е в експозицията на „Дом Литературна Стара Загора“, за да могат повече хора да се докоснат до нея, а и за да могат евентуалните изследователи на нашия патрон да я използват пълноценно!“, обясни Балъкчиев, който очаква сбирката на училището скоро да бъде попълнена с още вещи и документи от битието на поета, сътворил „Жени и вино, вино и жени“ и живял дълго време в чужбина от страх за живота си заради стара негова епиграма по повод някои прояви на македонисти.

Страничка от критическия „дневник-лексикон“ с публикации за творческия път на Кирил Христов

Сборникът започва с публикация на академик Петър Динеков от 1938 г. в списание „Златоструй“ по повод 45-годишната творческа дейност на Кирил Христов, в нея има и множество снимки, отпечатани от някогашните вестници за юбилейното „турне“ на писателя в цялата страна и посрещането му в родната Стара Загора.

В музей „Литературна Стара Загора“ се съхраняват немалко вещи, документи и ръкописи на Кирил Христов, но този саморъчно подготвен от него сборник е нова възможност за изследователите на писателя, чието творчество приживе е било сурово цензурирано!“, отбеляза директорът на културния институт Иван Матев. За юбилейната годишнина към колекцията на музея се прибавиха още няколко ценни дарения: почти пълно течение на „Литературен вестник“ от издателя му и главен редактор Йордан Атанасов; списание „Zona bg“ и аудиодискове с гласове на десетки български творци, подготвени и издадени от инж. Васил Николов, предоставени от журналистката Недялка Филипова.

В музея „Литературна Стара Загора“, който отскоро най-после има собствена сграда, се съхраняват само в основния му фонд над 2 500 експоната. Сред тях са и над 80 платна на класиците Димитър Гюдженов и Васил Димов, Петър Морозов, Борис Денев, Александър Божинов, Илия Петров, Борис Митов и Елисавета Консулова-Вазова.

Съхранени са творби на автори, работили през втората половина на ХХ век: Цветана Щилянова, Димитър Караджов, Сабина Вазова, Райко Алексиев, А. Меерсон, Евгения Илиева-Лепавцова, Александър Поплилов, Иван Соларов, Михаил Саздов, Константин Трингов и Марин Тачев. Почетно място заема посмъртната маска на Кирил Христов, изработена от проф. Андрей Николов на 20 март 1944 година и подарена на старозагорци от големия театрален и кинорежисьор Вили Цанков.

Христо ХРИСТОВ