Ученичка, убила бебето си, получи условна присъда

396
Вилата в землището на село Средногорово, където е станало нелегалното раждане и убийството на новороденото момченце през деня на 1 март т.г.

16-месечна условна присъда постанови състав на Районен съд – Казанлък, на непълнолетно момиче, което застана пред Темида по обвинение, че е убила току-що роденото си бебе. Изпълнението на наказанието е отложено за срок от 3 години, снизходителността на съдиите е заради разглеждането на казуса в условията на съкратено производство, при пълно поемане на вината от страна на обвиняемата и отказа й от разпит на свидетели.

16-годишната Петя Любомирова беше задържана на 6 март след съобщение от Спешния център в Казанлък, че там е дошла девойка в общо тежко състояние в резултат на раждане в извънболнична обстановка.

Момичето било докарано по спешност от село Средногорово, където живеела заедно с баща си и приятеля си. В хода на образуваното досъдебно производство криминалистите намерили в стар и неработещ хладилник на една от постройките извън селото трупче на бебе. При аутопсията на зловещата находка се установило, че момченцето е родено в осмия лунарен месец на бременността, но е починало следствие механично задушаване.

Впоследствие Петя признала, че при раждането на 1 март асистирал приятелят й, 24-годишният столичанин Стефан Мавродиев, с когото живеели на семейни начала. В негово отсъствие тя задушила бебето от страх, че ще бъде пребита от баща си Атанас Любомиров. Стефан обвил трупчето в найлонов плик и го оставил в хладилника на близка вила. Няколко дни по-късно родилката развила следродилна треска и изпаднала в безсъзнание.

По онова време Петя била десетокласничка в казанлъшката Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, но никой от учителите и съучениците й не забелязал промяната във фигурата. Девойката била възпълна и носела обикновено широки дрехи. Често отсъствала от часовете, но преподавателите си траели.

Заради тежкото здравословно състояние обвиняемата беше с мярка за неотклонение „домашен арест“, тя бе настанена да живее при майка си, която има втори брак. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора.

Христо ДИМИТРОВ