Ученици от България и Тунис ще се борят за Златната маска на франкофонския фестивал в Града на липите

69
Участниците в брифинга

Девет театрални трупи ще участват в Международния франкофонски ученически театрален фестивал, чието 26-о издание ще се проведе на 13 и 14 април в Стара Загора. Организатори са Френски институт – България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Алианс Франсез – Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора. За втора година фестивалът ще бъде с променен формат като част от международната мрежа на фестивалите за Франкофонски ученически театър – „10 от 10“.

Новата форма дава възможност на актьорите да се срещнат на живо с авторите в работни ателиета, а това е много добра възможност за усвояване на език, обясни зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Валери Дрейк от Френския институт у нас благодари на Община Стара Загора за подкрепата през всичките години, както и на Алианс Франсез за организацията. По думите й фестивалът е ключово събитие за промотирането на френския език.

„Радваме се, че фестивалът се присъедини към мрежата „10 от 10″, която присъства в 44 страни по света. Същността на формулата е, че авторите, чиито пиеси ще се играят, са тук и се срещат с актьорите. Младите хора работят с живия текст и след това имат възможност да се видят с автора му“, обясни Ян Новак, един от създателите на мрежата. Тази година ще се играят две пиеси от френски автори и една от белгийски – Лоран ван Ветер, който вече е в Стара Загора. „Аз съм автор и актьор, живея в Брюксел. Бил съм вече тук и много се радвам, че една от трупите избра моя пиеса. Ще съм щастлив да се срещна с тях“, сподели белгийският автор.

В конкурсната програма, която започва в събота от 9:30 часа, участват 8 български трупи и една трупа от Тунис. Сред претендентите е и трупата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора. Ще бъдат връчени 8 награди – Златна, Сребърна и Бронзова маска, Маска за най-добри актьор и актриса, за млада надежда, за най-добро владеене езика на Молиер и Специалната награда на община Стара Загора.

Всички пиеси ще се играят на сцената на Кукления театър в Стара Загора при свободен вход.

В извънконкурсната програма в събота вечер зрителите ще могат да видят лауреатите на Златната маска от 2018 година – трупата на 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“, София. За втора година ще се включат гостите от Франция, от гимназия „Луи Жуве“ – Таверни, предградие на Париж.

Награждаването на най-добре представилите се трупи и актьори ще е на 14 април от 9:30 часа в общинска зала „Петко Рачов Славейков“.

(СН)