Ученици от „Антим I“ в Казанлък работят по театрален европроект

31

Проектът е съвместен с Италия, Испания, Полша, Гърция и Германия

Екип от СУ „Екзарх Антим I“ работи по европроект със заглавие „Shaping Young Europeans’ Future through Drama“, тоест „Оформяне на бъдещето на младите европейци чрез театъра“. Проектът е по програма „Eразъм +“, съфинансиран от Европейския съюз. Сред предстоящите дейности е представяне на казанлъшкия екип от Театрално студио „Антим“ пред партньорите от Италия, Испания, Полша, Гърция и Германия. Първата среща по проекта ще бъде в училище „Антим I“ от 15 до 21 декември.

Всеки партньор ще представи една национална пиеса на английски език на сцената на актовата зала. Ще има концерт с национални песни и танци от държавите партньорки. Всички участници в срещата ще направят заедно флашмоб на центъра на Казанлък, посветен на една от глобалните цели на ООН. Казанлъшкото училище ще изнесе уъркшопи за български национални традиции, използване на театър в часовете по предприемачество и астрономия и ИКТ уъркшоп за създаване на трейлъри. Традиционно на нашите международни срещи ще има и симулационна игра – Европейски съюз и Европейски парламент.

26 ученици от 9 до 12 клас на СУ „Екзарх Антим I“ ще работят в продължение на две години със свои връстници от партньорските държави. За реализацията на театралния европроект ще работят Наташа Джуркова, автор и координатор на проекта, и учителите Соня Ясенова, Никола Атанасов и Тодор Тодоров.

Петър МАРЧЕВ