Ученик, удавил баща си в бидон със зеле, излиза предсрочно на свобода

182

Осъден на 10 години затвор за убийството на баща си през пролетта на 2011 година казанлъчанин излиза предсрочно от килията, реши състав на Окръжен съд – Стара Загора, като се аргументира с мотива, че „корекционният процес е в голяма степен завършен“.

За трагедията, разиграла се на 12 април 2011 г. в кооперация на казанлъшката улица „А. С. Пушкин“, става ясно на 20 юли с.г., когато в пластмасов бидон със зеле е открит трупът на обявения за издирване 37-годишен строител Иван Христов.

Край полуразложените останки бе задържан синът му Слави, току-що навършил пълнолетие ученик по дизайн в казанлъшката гимназия по текстил и туризъм.

Момчето по това време е в 11-и клас, води се като контингент в местната Детска педагогическа стая за потрошено стъкло на автомобил и опит за кражба на СД-плеър. В хода на досъдебното производство Слави прави пълни самопризнания, като обяснява убийството с моментно скарване с баща си. Патоанатомите ще констатират, че смъртта на родителя е в резултат на задушаване от солената вода, в която главата му е била притисната от убиеца.

В деня, когато е извършено убийството, бащата и синът са били сами, майката Мария Христова е била на работа в оръжейницата „Арсенал“. Тя подава сигнал за издирването на мъжа си три дни по-късно, тъй като предположила, че отсъствието му от дома е заради командировка на строителен обект по Черноморието.

В хода на досъдебното дирене и по време на самия процес, който се проведе в условията на съкратено производство, стана ясно, че в продължение на 3 месеца младежът крил истината от майка си.

През февруари 2012 г. състав на Старозагорския окръжен съд постанови 15-годишна присъда за отцеубиеца, която бе редуцирана с 1/3. Към момента на помилването Христов е прекарал в затвора 6 години 2 месеца и 23 дни. Към тях обаче се прибавяли още 2 години и 2 месеца заради това, че е работел и на практика недоизлежани са само 11 месеца и 3 дни, пише в определението на съда от заседанието на 7 юни.

През следващите 6 месеца предсрочно освободеният Слави Христов ще има задължителни срещи с пробационен служител.

19 определения за предсрочно освобождаване от затвора са произнесени за три дни от различни състави на съда, сред помилваните има трима осъдени за убийство.

Петър ХРИСТОВ