Ученик от Казанлък спечели златен медал от Европейската олимпиада по физика

37

Макар и най-малък във възрастовата си група казанлъшкият десетокласник от ППМГ „Никола Обрешков“ Александър Проданов спечели най-ценното отличие за България в Европейската олимпиада по физика. Вместо в Румъния през юни четвъртото издание на EuPhO/ЕОФ тази година се проведе виртуално в края на юли. Всяка европейска държава е участвала с по петима свои представители, но в състезанието са били допускани и участници от целия свят.

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици във възрастова група (11-12 клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни. Освен златото на Александър Проданов неговите съотборници от столичните математически гимназии спечелиха четири бронзови медала. Българският отбор бе ръководен от д-р Нено Тодоров от Физически факултет на СУ и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист от състезания по физика, астрономия и астрофизика. Състезанието се е провело в два кръга – теоретичен и експериментален.

От 2017 година, когато в Естония е поставено началото на Европейската олимпиада по физика, до днес българските физици са спечелили общо 20 медала от престижния европейски формат – 3 златни, 5 сребърни и 12 бронзови отличия.

Казанлъчанинът Александър Проданов е възпитаник на легендарния Тео, който не е пропуснал нито едно занятие в неговата Национална школа по физика. Доскоро наричаха Алекс „Сребърното момче“ заради многото спечелени от него сребърни медали в олимпиадите по физика. Но, очевидно, количествените натрупвания вече се трансформират в качествени – и се ражда новото златно момче на Казанлък. Нещо повече, тази пролет, когато коронавирусната пандемия настъпваше и в България, Алекс нашумя със своята математическа прогноза кога ще настъпи пикът на заболяването, която съвпадна с прогнозите на учените от БАН.

16-годишното казанлъшко момче мечтае да стане добър физик, но и добър човек. Да му пожелаем успех!

Петър МАРЧЕВ