Учебната година в Старозагорско започва при т.нар. „Червен сценарий“

372

117 са новите случаи на коронавирус в област Стара Загора за изминалото денонощие. Това показват данните на страницата на Единния информационен портал. Новозаразените в страната се задържат на нива от около 2000 души дневно. Тази картина на разпространение на вируса в страната идва броени часове преди първия училищен звънец да даде началото на новата учебна година. 286.8 на 100 000 души население е средната заболеваемост от коронавирус през последните 14 дни, измерена от РЗИ – Стара Загора. Общо откритите легла за лечение на ковид болни в региона са 259. От тях към 9:00 часа тази сутрин заетите са 211. Интензивните легла в областта са 28. От тях 21 са заети.

В най-голямата болница на Старозагорска област УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ обособените легла за лечение на болни с коронавирус са 114, а заетите – 100, съобщи директорът проф. Йовчо Йовчев. В интензивния ковид сектор на Университетската болница се намират 12 пациенти, а 2 легла остават свободни.

91 813 души в област Стара Загора са с поставена поне една ваксина срещу коронавирус, а със завършен ваксинационен процес – 46 412.

Двуседмичните данни за разпространение на коронавируса сочат, че новата учебна година в Старозагорско ще започне при т.нар. „Червен сценарий“, в който попадат области с между 250 и 500 заразени при 100 000 души. Тази степен е записана в публикуваните от служебното Министерство на образованието и науката „Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. „Червеният сценарий“ предвижда училищата в областта да работят с предприети предпазни мерки за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията.

Живко ИВАНОВ