Участниците в убийството на ромски барон в Чирпан остават зад решетките

2988
На това място, недалеко от център на Чирпан, по обяд на 7 август 2015 година бе разстрелян с 9 куршума от незаконен пистолет "Макаров" Митьо Калчев-Мантата

Върховният съд се произнесе 7 години след показния разстрел

Седем години след показно убийство на ромски барон недалеко от центъра на Чирпан състав на Върховния касационен съд окончателно определи размера на наказанията за извършителите. Върховните магистрати потвърдиха първоначалните 20 години затвор за Динко Ангелов (37) и 8 години за племенника му Динко Янков (22). С две години беше намалена обаче първоначалната 17-годишна присъда за третия подсъдим Ангел Ангелов. И тримата са признати за виновни за убийството на Митьо Калчев-Мантата и опит за убийство на племенника му Христос Гавазов.

Разстрелът стана на централната чирпанска улица на 7 август 2015 година след случайна среща на жертвата с извършителите, между двете семейства тлеела дългогодишна вражда, използвани са били два незаконно притежавани бойни пистолета и ножове. При аутопсията от тялото на жертвата бяха извадени 9 куршума от пистолет „Макаров“. В началото на досъдебното производство сред обвиняемите беше и бащата на Динко и Ангел, 54-годишният Ангел Динков с прозвището Стария Гагарин, но той стана жертва на вендета и загина от пистолетен куршум пред дома си на улица „Кокиче“ на 12 декември същата година. Куршумът е бил изстрелян от сина на Мантата – Калчо Илиев (25), който преди година бе осъден на 16 години затвор при първоначален строг решим на изтърпяване. По ирония на съдбата Калчо беше конституиран като частен обвинител по делото за смъртта на баща си и дори претендираше за част от кръвнината от 485 000 лв. Впоследствие се оказа, че той сам ще трябва да изплати 580 000 лв. на близките на застреляния от него Ангел Динков.

Убийствата на Митьо Мантата и Стария Гагарин нагнетиха огромно напрежение в ромската махала на Чирпан, това наложи месеци наред там да се поддържа засилено полицейско и жандармерийско присъствие. За кратко време четиримата убийци бяха настанени в старозагорския следствен арест, но впоследствие след оперативни сигнали за подготвяно покушение Илиев бе изпратен в Бургас. И двете дела преминаха през всички възможни перипетии: разпитани бяха близо 100 свидетели, множество вещи лица по назначените балистични, психиатрични и съдебно-медицински експертизи, искани бяха отводи на съдебни заседатели, заменяни бяха защитници на различните инстанции. Жители на Чирпан не крият страха си, че след скорошното си излизане от затвора Динко Янков ще търси разплата от близките на Калчо Илиев.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Христо ХРИСТОВ