Участник в телефонна измама се ожали от присъда, не бил действал сам

55

Осъден условно на 1 година и 8 месеца затвор съучастник в телефонна измама на територията на Казанлък се ожали от присъда, по сила на която трябва да възстанови на жертвата цялата отнета чрез измама сума от 4 900 лв.

В жалбата на П.Г. до Окръжния съд в Стара Загора се настоява да бъде отменено наложеното му наказание в частта за възстановяването на парите под претекст, че като „муле“ е получил едва… 500 лв. Отделно от това осъденият иска да бъде отменена присъдата и в частта й за нанесени неимуществени вреди в размер на 1 500 лв.

Измамата е била извършена на 3 ноември 2017 година, като 57-годишен местен жител е бил убеден, че подпомага МВР за задържане на опасни престъпници. Жертвата изтеглила 4 900 лв. от спестовната си сметка в банка ДСК и ги оставила до контейнер за смет на ул. „Славянска“, недалеко от училище „Св. св. Кирил и Методий“ в родния си град, откъдето те били взети на същата дата, след което отнесени до Велико Търново и там оставени в храсти до билборд в началото на града.

Извършителят е застанал пред Темида година по-късно, след като е бил задържан при аналогично престъпление и в хода на разпитите признал за измамата в Казанлък. Първоинстанционното дело е преминало в рамките на съкратено производство след признаване на вината от П.Г., което му гарантирало условна и намалена с 1/3 присъда.

Тричленен състав на Окръжния съд е потвърдил присъдата, произнесена в Казанлък, но е отменил частта за нанесените неимуществени вреди като неоснователни и недоказани. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Петър ХРИСТОВ