Утре връчват на Стоичков символите за почетен гражданин на Стара Загора

190
След мача на стадион "Берое" миналата година кметът на Стара Загора Живко Тодоров подари на Стоичков реплика на бронзов шлем-маска, носен от тракийски воин, намерен при археологическите проучвания в местността Чаталка край Града на липите

На 13 декември кметът Живко Тодоров ще връчи на Христо Стоичков символите на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Легендарният български футболист бе удостоен за званието през есента на 2017 г. след тайно гласуване на общинските съветници, които трябваше да избират измежду 4 имена.

Освен него в предложението фигурираха изкуствоведът и дългогодишен директор на Художествената галерия проф. д-р Марин Добрев, кинорежисьорката Магдалена Ралчева и математикът Любомир Любенов. Сред аргументите си за номинирането на Стоичков градоначалникът бе посочил приноса му за организирането на футболното шоу, в което на старозагорския стадион „Берое“ излязоха легендите от САЩ 1994-та срещу Дрийм тийма на Барселона.

Почетното гражданство е придружено с парична премия в размер на 3 000 лв., в аванс стана ясно, че Стоичков възнамерява да предостави сумата за лечението на бебе Мая в Турция, за което са нужни 55 000 лв. От различни благотворителни акции вече са събрани 51 000 лв., момиченцето трябва да бъде в истанбулска болница за първа вливка на стволови клетки на 10 януари догодина.

Христо ДИМИТРОВ