Уникално австрийско вино с 23-каратово злато ще бъде представено на „Августиада `2018“

125
Августиада 2017 г.

От 12 до 14 октомври Стара Загора се превръща във фестивален център на виното и културното наследство. Утвърденият вече фестивал „Августиада“ ще стартира в петък от 14 часа с конференция в зала 33 на Регионален исторически музей. Културно-историческият акцент в нея ще бъде животът във вилите през римската епоха по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. „Чаталка“ с представяне на веществена изложба. От Министерството на туризма ще представят националния проект „12 винено-кулинарни дестинации на България“. Щвейцария ще бъде представена като международен акцент на фестивала. Ще бъде презентирано най-доброто училище за сомелиери в Европа ESCOLA ESPANOLA DE CATA – Мадрид, от изпълнителния му директор Артуро Хуртадо. Ще има и други интересни теми. Входът за посетители е свободен.

Отново на 12 октомври от 19 часа в мол „Галерия“ – Стара Загора, започва конкурсът за избор на Царица на Августиада, като входът отново е свободен.

Изложението на вино и кулинарни продукти ще бъде открито от на 13 октомври (събота) от 11:30 часа на специална сцена на Античната улица, срещу Регионален исторически музей. На сцената през целия ден ще има богата фолклорна програма с участие на кукерски групи, танцови и певчески състави от Стара Загора, Старозагорски минерални бани, Чирпан, Първомай, Хасково, Димитровград, Карнобат и Ямбол. Ще има и групи от Ротари клубове от страната. Фолклорната програма ще бъде допълнена с щандове с народни занаяти.

В изложението ще участват над 30 български и задгранични винарни. На него ще бъде представено уникалното австрийско пенливо вино с 23-каратово злато. Ще има щандове за кулинарни продукти и швейцарски шоколад. Кулинарният сектор ще бъде представен в гурме корнъра на Лапидариума от традиционния партньор „Метро Академия“ с шеф Юри Велев и старозагорската фирма „Аякс“.

На 13 октомври (неделя) в Държавна опера – Стара Загора, ще се състои Гала вечер, която ще започне от 19:00 часа с концерт-спектакъл с филмовата музика на Нино Рота и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта с избрани вина от „Августиада“ и Балканския винен конкурс `2018.

„Августиада `2018“ ще завърши на 14 октомври в 16 часа с церемония по награждаване на вината, спечелили най-много гласове от посетителите на изложението. Трима от гласувалите също ще получат награди. Представителите на испанското училище за сомелиери ще дадат своя специална награда за най-високо оцененото от тях вино, участващо на изложението. В церемонията ще вземе участие и Царицата на Августиада `2018.

Специално за да посети „Августиада“ пристига 40-членен шведски хор за българска музика. Очакват се гости от страната и чужбина, а организаторите канят всички старозагорци да станат част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство „Августиада `2018“.

(СН)