Уникалните упражнения на Фалун Дафа ще бъдат представени пред старозагорци

159

В рамките на фестивала „Здравей, Здраве“, който ще се проведе на Античния форум в Стара Загора на 10 октомври, за четвърта поредна година ще участват представители на китайската древна система за усъвършенстване на съзнанието и тялото – Фалун Дафа.

От 11:00 до 14:00 часа практикуващи от цяла България Фалун Дафа ще покажат на гостите на фестивала упражненията, които, съчетани с философията на практиката, спомагат за постигане на здраве, мъдрост и баланс във всекидневието.

Упражненията представляват лесни за научаване бавни и плавни движения, които отварят всички енергийни канали на тялото, създавайки мощно енергийно поле.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е традиционна китайска духовна практика на високо ниво за усъвършенстване на духа и тялото. Включва философия, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение, и пет медитативни упражнения.

В превод от китайски език Фалун Дафа означава Великият закон на колелото на Закона.

Философията на Фалун Дафа учи човек да е добър, състрадателен и толерантен в семейството, на работното място и в обществото. Упражненията спомагат за поддържане на добро здраве, тонус и освобождаване от стреса. Практиката няма религиозен или политически характер.

Родината на Фалун Дафа е Китай. Практиката е представена за пръв път публично през 1992 г. в североизточния град Чанчун от нейния автор Ли Хонгджъ. През 2000 г. Ли Хонгджъ печели една от наградите на Фрийдъм Хаус, най-старата организация за защита на правата на човека в САЩ, и е номиниран за Нобелова награда за мир, както и за Наградата на Европейския парламент „Сахаров“ за свобода на мисълта през 2001 г.

Днес Фалун Дафа се практикува в 114 държави по света. В България е популярна от 2001 г. насам.

Любопитна подробност е, че след публичното представяне на практиката през 1992 г. китайското правителство подкрепя Фалун Гонг заради положителния ефект върху здравето и морала на хората, но започва преследване срещу последователите му, след като властите в Пекин установяват, че практикуващите Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона души, почти два пъти повече от членовете на комунистическата партия (60 милиона души).

Преследването на духовната практика Фалун Гонг в Китай започва на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин. Само за една нощ близо 100 милиона китайци, следващи принципите на Фалун Гонг, са превърнати от примерни граждани във врагове на народа. Последват масови арести, изтезания и дори убийства в полицейски участъци, трудови лагери, затвори и центрове за промиване на съзнанието. Документирани са 4363 смъртни случая на последователи на Фалун Гонг в Китай, но се предполага, че истинският брой е много по-голям заради цензурата в източната държава.

Затова по време на фестивала в Стара Загора ще има разположен информационен щанд с петиция за човешки права, тоест за спиране на преследването на Фалун Дафа в Китай.

(СН)