Уникален „Фолксваген ХЕБ Мюлер“ показаха в Стара Загора

89
Уникалният "Фолксваген ХЕБ Мюлер" е застрахован за 250 000 евро

Уникален автомобил „Фолксваген ХЕБ Мюлер“, от който през 1949 г. са били произведени 680 бройки, а сега има останали едва 157, бе показан за пръв път на първото ретроизложение, организирано от Асоциацията на автомобилните историци в Стара Загора.

Колата е единствената на територията на Източна Европа, тя е била закупена преди 3 години за малко над 210 000 евро, а е застрахована за 250 000, коментира представителят на собственика, столичният колекционер Ангел Петров. Фенът на „Фолксваген“ има над 300 автомобила от тази марка, които се съхраняват в две огромни халета. Двигателят на „Мюлера“ е с мощност от 24.5 конски сили и е изключително икономичен.

Уникатът си партнираше с още над 60 ретроколи, сред тях бяха „Волга“ и „Лада“, притежание на британски семейства, живеещи от години у нас. Стотици бяха зрителите, които поискаха да пипнат произведения през 1927 г. „Джоивет“, собственост на помориеца Тодор Беляков, и „Ролс-Ройс Корниш“ с десен волан от 1984-та, притежание на старозагореца Бончо Делчев.

Облечени в стил 20-те години на миналия ХХ в. красавици представиха „Ролс-Ройс“-а на старозагореца Бончо Делчев

В ретропарада се включиха и представители на НД „Традиция“ с изложба на оригинални оръжия, реплики и документи от епохата на Съединението. Точно в 12:00 часа в неделя прозвучаха думите от Манифеста на княз Александър Батенберг за признаване на акта от 1885 година, прочетени от оперния певец Ивайло Джуров, последвано от марша „Шуми Марица“.

За пръв път пред широката общественост бяха представени два непознати досега фотоса на княз Александър I, които са принадлежали на русенската банкерска фамилия Иваница и Стефан Симеонови. Преди броени дни те са били откупени от старозагорския колекционер Николай Гичев, който притежава една от най-богатите сбирки с фотоси, ордени, медали и нагръдни знаци от най-новата родна история.

Петър ХРИСТОВ