Уникален музей на открито отчете 1.1 млн. лв. приходи

46
За Богоявление музеят прие първата икона, която ще бъде реставрирана за негова сметка от Стефан Стефанов - реставратор в ЕМО "Етър" от 2017 г. Тя е от 1860 година, дело е на неизвестен автор от Тревненската школа и на нея е изобразен свети Андрей, коментира директорът проф. д-р Светла Димитрова

Над 1.1 млн. лв. приходи за миналата 2019 година отчетоха служителите от уникалния Етнографски музей на открито „Етър“, като 2/3 от сумата е дошла от продажбата на входните билети, а останалите са от стопанска дейност. Своеобразен рекорд е отбелязан за преминалите през дървените порти: 226 070, като 196 629 са били сънародници. В сравнение с 2018-а, която беше сред рекордните, през 2019-а е регистрирано увеличение с 18 000 души, почти колкото един средно голям български град, коментира директорът на културния институт – старозагорката проф. д-р Светла Димитрова (б.р. бивш директор на Регионален исторически музей – Стара Загора) и припомни, че вече трета година гостите биват анкетирани. При техния анализ станало ясно, че почти 1/3 от посетителите на ЕМО „Етър“ живеят извън страната. Пак толкова са посетителите на възраст между 19 и 35 години, на второ място са представителите на възрастовата група 36-50 години (23.6%), а на трето – хората до 18 години – 16%. Нови 438 фондови единици са вписани в основния фонд, като общият брой на движимите културни ценности и музейни предмети, които се съхраняват тук, е вече 26 069.

През 2019 година в музея са били показани 16 временни изложби: веществени, фотодокументални, постерни, от които 6 гостуващи. Представители на институцията са взели участие в 12 научни форума в страната и чужбина. От печат са излезли три сборника с научни изследвания.

Етнографският музей на открито „Етър“ край Габрово е създаден през далечната 1964 година по инициатива на Лазар Донков, който е и първият му директор. В музея са разположени 50 обекта – технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането – втората половина на ХVIII в. и ХIХ в.

Експонати от най-новата изложба в ЕМО „Етър“ „Точно и навреме“

Съвсем наскоро, за 50-годишнината от създаването на музея, колективът му бе отличен с най-голямата награда на Министерството на културата „Златен век с печат на Симеон Велики“.

От 1 февруари започнаха работа детските работилнички за изработка на мартеници от гайтани, припомнят от музея, те ще бъдат отворени до 17-и, когато ще се проведе и превръщащата се в традиция благотворителна изложба на уникалните ритуални украшения.

Сред посетилите наскоро знакови туристи е бил легендарният сумист Калоян Махлянов-Котоошу и съпругата му Асоко Андо, които са си тръгнали с уникална, рисувана от Пламен Малинов икона с изображението на Божията майка.

Най-новата гостуваща изложба на ЕМО „Етър“ – от 6 февруари т.г. до края на месеца, е „Точно и навреме“ от Шумен.

В нея са представени джобни, ръчни, настолни, стенни часовници, притежание на шуменски фамилии и личности. Хронологическите граници на експонатите са от края на XIX в. до наши дни. Любопитен е стенен часовник на доктор Владимир Верби – първия бял мъж, заселил се в Кения, първия бял мисионер. Часовникът е изработен по негова поръчка и е внос от Англия. Колекцията показва и водещите марки радиоапарати, предлагани на шуменския пазар в периода от 30-те до 80-те години на ХХ в.

Иван ПЕТРОВ