Уникален комплекс за СПА и балнео туризъм ще има Казанлък

169
Проектът на СПА комплекса с 5-звезден хотел, за който инвеститорите твърдят, че могат да го реализират до края на 2020 г.

Проект за нов СПА комплекс с 5-звезден хотел до село Овощник бе представен за първи път във вторник в Зала No 6 на Община Казанлък, на който присъстваха представители на местната управа, летището до Казанлък и инвеститори.

Проектът „СПА хотел „Кингс Валей“, конферентен център, трафопост, басейн, спортни и детски площадки и заведение за хранене, Казанлъшки минерални бани“ бе представен от главния проектант на обекта арх. Георги Цикалов.

Хотелският комплекс ще бъде разположен от северната страна на съществуващия Аквапарк, в началото на село Овощник, на площ от 41.5 дка. От южната страна е разработена богата паркова среда, която разширява съществуващата, а озеленяването надхвърля 50% от предвидената за застрояване площ. Източно са предвидени 4 басейна, спортен блок, две спортни игрища, съблекални с тоалетни, ресторант. Предвидено е изграждане на нов път откъм летището.

В 5-етажната сграда са планирани 275 помещения, всяко от които на площ от 50 кв. м, за около 700 гости, с осигурени места за паркиране за всяка стая, конферентни зали, които да могат да посрещнат 800 – 900 души едновременно.

Участници в обсъждането

„Основните ни усилия през последните години са да наложим Казанлък като най-търсената туристическа дестинация заради културно-историческото наследство на Долината и нашия регион. Но като кмет винаги съм казвала, че има нещо, което липсва, за да задоволи във висока степен претенциите на туристите у нас, а и по света, а то е легловата база, както и предоставяните условия от ресторантьорите и хотелиерите в нашия град. Ето че сега можем, в навечерието на Празника на розата и очаквания голям туристически поток, да разкажем, че Казанлък ще изпълни и това условие в максимален план, защото предлаганите инвестиции ще осигурят действително най-доброто и като настаняване, и като лечение“, коментира проекта кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Фирмата-инвеститор е НИКМИ АД. От дружеството посочиха, че са сред първите в частния строителен сектор у нас, с 30-годишен опит както в изграждането на жилищни сгради, хотели, болница в столицата, така и в ремонтирането на редица обществени сгради, като водещото за тях са хората, които обитават техните сгради, да са доволни от максимално високото качество.

Предвидените инвестиции са в размер на 50 млн. лв. без ДДС: „Това място е явно дадено от Бога – имаме история, минерална вода, рози, планина“, аргументира решението на дружеството да инвестира точно в Казанлъшките минерални бани изпълнителният му директор Милчо Благоев.

Представеният проект е в работна фаза и очаква одобрение на разрешително за строеж от Община Казанлък. Инвеститорите имат готовност до средата на юни да започнат изкопни работи и си дават осем месеца за груб строеж, а за въвеждане в експлоатация – две години, така че казанлъчани да могат да се поздравят с новата придобивка до края на 2020 г., началото на 2021 г.

Председател на Борда на директорите Николай Козанов увери, че бъдещият хотел ще бъде най-хубавият в България в своята категория и отбеляза, че в същия район имат терени за изграждане на още два хотела, за да се превърне Казанлък в притегателен туристически център.

(СН)