УМБАЛ „Киркович“ има капацитет да продължи борбата с COVID-19

96
Доц. д-р Георги Минков

Това потвърди зам.-директорът на старозагорската болница доц. д-р Георги Минков

„УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, има капацитета да продължи да се бори с COVID-19. Лекарите показват много висок професионализъм и самоотверженост.“ Това потвърди заместник-директорът на болницата доц. д-р Георги Минков.

От началото на пандемията до момента УМБАЛ „Киркович“ е единствената болница в Старозагорска област, която приема за лечение пациенти с коронавирус. От март до сега те са около 250.

Клиниката по анестезия и интензивно лечение в Университетската болница разполага с необходимите лични защитни средства, медикаменти и апаратура за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. Благодарение на държавата, на „Медина Мед“, „Трейс Груп Холд“, „Бултех 2000“, „Кремък“, петролна компания „Зара“, Тракийския съюз на зърнопроизводителите и други дарители в клиниката няма дефицити, съобщи началникът й доц. д-р Георги Арабаджиев.

Доц. д-р Георги Арабаджиев

„За лечението на пациенти с COVID-19 използваме нов апарат, с който се провежда високопоточна кислородна терапия. Имаме и достатъчно количества респиратори от висок клас, произведени от водещи европейски компании, мониториращи системи, перфузори, инфузомати и целия набор от консумативи, които ни гарантират прецизно качество на работа, сигурност за медицинските екипи и пациентите“, обясни доц. д-р Арабаджиев.

Клиниката вече разполага и с модерен апарат за плазмафереза, чрез който се отстраняват съществуващи патогенни компоненти и плазмата се връща обратно пречистена в човешкото тяло.

„Имаме нужда от апарат за екстракорпорална мембранна оксигенация. Той ще е от огромна полза не само за лечение на пациенти с тежка вирусна инфекция като коронавирус, но и при хора със сериозни дихателни проблеми“, посочи началникът на Клиниката по анестезия и интензивно лечение.

В Университетската болница в Стара Загора беше открита и първата извънстолична Вирусологична лаборатория, в която се прави прецизна диагностика на пациенти от няколко области. В нея работят утвърдени специалисти, а направените досега PCR тестове са над 16 000.

До момента в УМБАЛ „Киркович“ са направени и около 2800 бързи теста. От болницата обаче уточняват, че резултатите от тях не трябва да се приемат с изключителна категоричност. Около 20% – 25% от тях са отчели положителен резултат, като при 5% е потвърдено наличието на коронавирус с PCR тест.

При около 20% от тестваните хора е установено наличие на антитела в организма.

Паралелно с лечението на пациенти с COVID-19 в Университетската болница се осъществяват всички останали медицински дейности, за които са осигурени необходимите медикаменти и консумативи.

(СН)