Уличното осветление в община Стара Загора е възстановено

397
Старозагорските булеварди и улици отново светнаха

Испанската мистерия обаче остава

Работата по монтажа на часовниците в съществуващите ел. табла приключи и уличното осветление в Стара Загора и петдесетте и едно села е възстановено в петък, съобщиха от старозагорската фирма, спечелила търга за поддръжката му.

Припомняме, че неочакваният проблем с прекъснатата връзка с базираните в Испания сървър и софтуер, които управляват уличното осветление, остави на тъмно община Стара Загора близо десетина дни. Във вторник кметът Живко Тодоров увери, че уличните лампи ще светнат до края на седмицата, което вече е факт.

Испанската мистерия, свързана с модернизацията на уличното осветление в Старозагорско и още 12 други български общини, обаче остана неразгадана. До момента никой от Стара Загора, а също и от община Горна Оряховица, която има аналогичен проблем, не е успял да се свърже с българските представители на испанската фирма „Етралукс“, държаща монопола върху софтуера и сървъра на уличното осветление в 13 български общини.

Както медията ни вече съобщи, през 2013 г. испанската „Етралукс“ е била избрана чрез търг от бившето МИЕ за изпълнител на проекта „Реконструкция на общинското улично осветление“ в 7 общини в Южна България (сред които и Стара Загора) и 6 общини в Северна България. Проектът е бил финансиран от фонд „Козлодуй“ на стойност над 10 млн. евро.

В заданието на МИЕ е било записано дословно: „Доставка и монтаж на оборудване за контролен център на системата за управление и мониторинг на уличното осветление, и обучение за работа с тях“. Това означава, че софтуерът и сървърът е трябвало да бъдат доставени на Община Стара Загора още през 2014 г., когато е приключила реализацията на проекта, а не да останат в Испания. Отделно от това фирмата е трябвало да подмени над 33 000 улични осветителни тела и конзоли в 13-те общини, което поне за Стара Загора не се е случило.

Отговаряща за проекта в бившето МИЕ е била дирекция „Европейско и регионално развитие“, която вече не съществува. Но пък проектът няма как да бъде изтрит от архивите на днешното МЕ и разгадаването на испанската мистерия е съвсем възможно. Все пак става дума за над 10 млн. евро европейски пари и сигурност на уличното осветление в 13 български общини.

Йовка НИКОЛОВА