Улавянето на СО2 в комплекс „Марица изток“ не е кауза пердута, както твърдят зелените

909
Хиляди миньори от "Мини Марица-изток" залагат на технологията за улавяне и съхранение на СО2, за да запазят настоящите си работни места

По линия на Иновационния фонд могат да бъдат финансирани проекти за улавяне и съхранение на СО2. Това става ясно от информация на европейската Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA).

Както вече медията ни съобщи, единствената възможност за продължаване дейността на въглищните ТЕЦ-ове в комплекс „Марица изток“ след 2025 година в контекста на „Зелената сделка“ е внедряването на технология за улавяне и съхранение на СО2. Такава, каквато вече е внедрена в САЩ през 2016 г. и се използва към момента. От лансирането на намерението за проучване, разработване и внедряване на технологията в Източно-маришкия басейн срещу него буквално „изригнаха“ представители на екологични организации, чиято единствена цел от години е ликвидиране на въгледобива в България и печеленето на европроекти за „зелени идеи“ по линия на „Зелената сделка“. Особено яростна беше критиката на зелените, след като еврокомисар Мария Габриел съобщи преди десетина дни в Стара Загора, че разработване на такава технология може да бъде финансирана с европейски средства.

Въпреки неистовия мерак на метастазните в областта на енергетиката екологични НПО-та за загробване на комплекс „Марица изток“ – базовата мощност, гарантираща сигурност и независимост на българската енергийна система, все пак се оказва, че „пролуки“ има въпреки спуснатата плътно „смъртоносна“ зелена завеса.

По данни на Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) само по първата покана за Иновационния фонд до края на октомври миналата година са постъпили общо 311 предложения за общо 21.7 милиарда евро, 14 от които са за УЛАВЯНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА СО2 на обща стойност 1 324 421 549 евро.

От INEA уточняват, че европейският Иновационен фонд представлява една от най-големите финансиращи програми в света за иновативни нисковъглеродни технологии, целящи да предоставят на пазара индустриални решения за прехода към въглеродно неутрална Европа.

По данни на INEA общо подадените към Иновационния фонд 311 предложения по първата покана от държави-членки на ЕС, Обединеното кралство, Исландия и Норвегия са, както следва:

„Това е първата покана за проекти по линия на Иновационния фонд. Фондът ще допринесе за избягването на парниковите газове, като приходите ще дойдат от Системата за търговия с квоти на емисии на ЕС (СТЕ на ЕС) – най-голямата в света система за ценообразуване на въглерода, от предлагането на търг на 450 милиона квоти от 2020 до 2030 година“, информират още от INEА.Към момента дружествата от комплекс „Марица изток“ не са кандидатствали по Иновационния фонд за реализиране на желаната от тях технология за улавяне и съхранение на СО2.Тоест трябва час по-скоро те да бъдат готови и да подадат проекта си при следващата отворена покана.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА