Удължиха извънредната епидемична обстановка до края на юли

88

Българският екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли, съобщи здравния министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб и Здравното министерство след среща с министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. Целта, по думите на Ананиев, е запазване на възможността на министъра, в зависимост от развитието на обстановката, да има условия за намаляване на нивото за разпространение на вируса, предаде dariknews.

„Решихме и да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки и ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола, както и ако е необходимо, да въвеждат нови мерки в съответния регион. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия“, добави още той.

Според министъра, първата вълна на COVID-19 още не е отминала, за да се говори за втора.

„Още се намираме в първата фаза на този вирус, за да има втора. Първо трябва да свърши първата фаза. Вижда се увеличаване на заболелите с коронавирус, така че трябва да има изчистване за едно определено време и осезаем спад на заразените, за да можем да кажем, че първата фаза е приключила“, коментира министър Ананиев.

Предстои издаването на заповед за подробно изясняване на носенето на защитни маски, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Когато става дума за професионална изява, събитие, на което човек презентира, говорител е, дава пресконференция, говорител в телевизия, по това време, докато изпълнява задълженията си, може да е без маска“, уточни Кунчев.

Предстои издаването и на заповед за гражданите, които ще могат да влизат в България, както и за тези, които ще бъдат под 14-дневна карантина.

Междувременно беше съобщено, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През май е започнало изпитване с лекарство, екипът е български, набрани са 30 пациенти. Клиничното изпитване са прави в 9 болници. Към края на месеца ще има първични резултати, допълни Кирилов.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям. Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства.

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.