Удостоиха юбиляря Христофор Недков с Почетния знак на областния управител

149

Гергана Микова връчи днес Почетния знак на областния управител на обичания старозагорски актьор Христофор Недков. Той получи отличието по случай 60-ия си рожден ден и за огромния си принос за развитието на кукленото и театралното изкуство в Стара Загора.

„Въпреки изпълненото с предизвикателства време сме длъжни да почетем личности, които със своята отдаденост и талант са възпитали в поколения старозагорци любов към изкуството. Благодарим Ви от сърце за прекрасните Ви роли, за работата Ви с младите хора, които искат да последват Вашия творчески път“, заяви областният управител при връчването на отличието.

Христофор Недков е роден на 19 февруари 1961 г. в Габрово. През 1985 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Енчо Халачев. Още през същата година става част от трупата на Старозагорския театър.

Повече от 20 години работи в различни жанрове и форми, близки до театъра. От март 1999 г. става художествен ръководител на Младежка театрална студия „Сцена 99“ при читалище „Родина-1860“. За периода 2000 – 2001 г. е директор на Драматичен театър „Гео Милев“.

Има над 80 роли в куклени и драматични спектакли, шоу програми, концерти, авторски радио и телевизионни предавания, в които се е изявявал като актьор, сценарист и режисьор. Участвал е в 8 български игрални и документални филма и в 4 български сериала.

Развълнуван от полученото почетното отличие, Христофор Недков сподели: „Изненадахте ме много приятно с тази награда. Вниманието и признанието на хората винаги са били за мен най-добрият стимул да продължавам напред“.

(СН)