Удар по старозагорските социалисти: Коалиционен партньор на Нинова – Георги Кадиев, ще води листата в Старозагорско

2355
Заседанието на Националния съвет на БСП днес и определеният за Старозагорски избирателен район водач на листата Георги Кадиев

Късно следобяд днес Националният съвет на БСП, за който не е тайна, че е съставен основно от приближени на лидерката Корнелия Нинова, одобри водачите на листи на червената коалиция за предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

Удар за старозагорските социалисти е новината, че водач на листата в Старозагорски избирателен район ще е един от коалиционните партньори на Корнелия Нинова – напусналият преди години БСП и понастоящем лидер на партия „Нормална държава“ Георги Кадиев… бивш репортер и редактор на вестниците „24 часа“ и „168 часа“, преди да стане политик и депутат от 40-ото и 42-рото НС, възпитаник на Московския държавен университет по международни отношения и Харвардски университет (б.р. поне така е записано в Уикипедия).

На проведената преди няколко дни Общинска конференция на БСП – Стара Загора, за „партньора“ Георги Кадиев въобще не се е знаело. Затова и старозагорските социалисти са номинирали петима – все известни имена: най-дейните депутати на БСП през последните няколко парламента – Георги Гьоков и бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, енергийния експерт Таско Ерменков, професора от Тракийския университет Бойчо Биволарски и проф. Иво Христов.

Според гласуваните днес на Националния съвет на БСП водачи на листи от старозагорските номинации само Драгомир Стойнев ще е такъв – но в Пазарджик, където няма енергетика. А за „утеха“ Георги Гьоков е получил място като член в новото Изпълнително бюро на БСП, след като старото подаде оставка заради лошите резултати на предходните парламентарни избори тази година. Сред членовете на ИБ е и Таско Ерменков, от когото Старозагорска област също имаше нужда предвид предстоящите проблеми на комплекс „Марица изток“ по европейската „Зелена сделка“.

Как Георги Кадиев ще защитава работните места в „Марица изток“ към момента не е известно…

Най-големият проблем понастоящем на партията, оглавявана от Корнелия Нинова, са нейните еднолични решения, последната проява от които е сключването на споразумения с 6-7 коалиционни партньори (буквално в 12 без 5), сред които е и партията на Кадиев – „Нормална държава“. Тя каза, че „ветрилото“ й е било разрешено според предходно решение на Националния съвет на БСП. Но чак пък толкова да вее… и да отвява…

И то точно в годината, когато на европейско ниво ще се решава бъдещето на комплекс „Марица изток“, да поставиш водач на листата човек, който вероятно е виждал Стара Загора и Източномаришкия басейн само на снимка… Това, първо, е обида към местните социалисти. Но най-голямата обида е към жителите на Старозагорска област… поне към тези, които вярват, че в политиката лявото трябва да го има!

Йовка НИКОЛОВА