Увеличават клиничните пътеки с 8%, анексът към Националния рамков договор е подписан

70

Нарастват и медико-диагностичните дейности – с 18%

Анексът към Националния рамков договор е подписан, денят е добър, обединихме се всички. Това единодушно мнение изразиха пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров след съвместна среща с Надзорния съвет на НЗОК, предаде dir.bg.

Стойностите на клиничните пътеки се увеличават с 8 %, а за медико-диагностичните дейности повишението е с 18 на сто, посочи министър Меджидиев. По думите му увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 септември, и ще остане устойчиво и за следващата година.

„Със задна дата, считано от 1 септември, клиничните пътеки се увеличават с 8%, като решението е устойчиво, т.е. остава и за следващата година“, посочи министърът. Той припомни, че преди това е имало увеличение на клиничните пътеки със средно 25%. Това означава, че реално увеличението за следващата година ще бъде 33%. По отношение на медико-диагностичните дейности – увеличението е с 18%.

По този начин средствата за настоящата година ще могат да бъдат разпределени по най-прозрачния начин и лечебните заведения да получат съответните заплащания, обясни министърът. По думите му с анекса се определя начинът на разпределение на остатъчните средства и на излишъците, като за целта е приета методиката, предложена от БЛС, за разпределението на икономиите в края на годината. Отразени са и съответните корекции в клинични пътеки, уточни д-р Меджидиев.

„Днес, благодарение на министър Меджидиев, направихме така, че успешно да приключим финансовата година в частта ?, свързана с бюджета на НЗОК. Лечебните заведения ще получат средствата, които им се полагат, до края на годината“, коментира председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

При приемането на бюджета за следващата година предстоят и разговорите за Националния рамков договор за медицински дейности, който ще важи за следващия тригодишен период. В анекса, подписан днес, е заложено, че новите цени, които ще се договорят за медицинска помощ в рамките на бюджета, който предстои да бъде приет, ще влязат в сила със задна дата от 1 януари, обясни още д-р Маджаров.

В отговор на въпрос дали съсловната организация все още поддържа позицията си да не преговаря за новия тригодишен рамков договор с това ръководство на Надзорния съвет на НЗОК д-р Маджаров посочи, че това ще е решение на Управителния съвет на БЛС. За следващия рамков договор ще говорим, когато направим разбор на предложение, направено ни днес от НЗОК, в което се съдържат много неприемливи за нас неща и са връщане назад, добави той. „Въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите предложения от страна на НЗОК за Националния рамков договор 2023-2025, позицията на БЛС що се отнася до преговорния процес по предстоящия рамков договор и исканите оставки остава непроменена“, каза още д-р Маджаров. Преди дни ръководството на БЛС изрази мнение, че напуска преговорния процес за следващия тригодишен рамков договор и поиска оставката на управителя на НЗОК и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК. Исканите оставки са „заради закононарушения, които смятаме, че се извършват при прилагането на закони и при прилагането на нормативни документи, какъвто е Националният рамков договор“, каза тогава д-р Маджаров.

Ръстът от 8 на сто на цените на клиничните пътеки не е достатъчен, „защото те са функция на това, че нямаме бюджет за следващата година и практически са функция на възможности, които финансово министерство смяташе, че може да направи“, коментира още той.