Убийството на Боньо Фаса влиза в съда след 2 години разследване

337

Точно 24 месеца по-късно убийството на 62-годишния старозагорец Богдан Динев, за което бе задържана на 26 юли 2016 г. ученичка от старозагорската търговска гимназия, най-после ще влезе в съдебна зала.

В петък работещите по досъдебното производство криминалисти са предявили на защитата материалите по делото. От тях ставало ясно, че 18-годишната тогава Мария Гиздева е виновна за умишлено нанасяне на тежка телесна повреда, в резултат на което е настъпила и смъртта на мъжа.

Леталният изход е в резултат на срязана с кухненски нож бедрена артерия и обилно кръвотечение, категорични са съдебните медици.

Оръдието на престъплението е намерено в стаята, където съседи на 26 юли са намерили изстиналия труп. По дръжката имало пръстови отпечатъци от Гиздева, която минути след нанасянето на фаталния удар е напуснала местопрестъплението.

Мария беше задържана, след като потърси сама криминалистите, но преди това се е консултирала с адвокати, припомнят следящи сагата.

Първоначално тя беше с мярка за неотклонение „задържане под стража“, която впоследствие бе променена в „парична гаранция“ от 500 лв. Парите бяха събрани от близки на семейството й.

Впоследствие и тази мярка отпадна поради невъзможността да бъде продължаван срокът й за действие и вече 20-годишната жена е на свобода от почти година. Нейни познати припомнят, че тя успя да завърши средното си образование като частен ученик, в момента работела като сервитьорка в малко старозагорско заведение.

Жертвата Боньо Фаса

Под сурдинка запознати с хода на досъдебното производство разказват, че забавянето се дължало на работна версия, според която на фаталната дата 25 юли 2016 г. в жилището на криминално проявения и многократно осъждан Динев на улица „Чая“ No 44 Мария не е била сама. Намеква се, че на експертите е било възложено да преценят дали Боньо Фаса е починал от раната на бедрото, или е издъхнал от исхемичен инсулт, което до голяма степен би преобърнало моментното повдигнато обвинение за убийство по непредпазливост.

Заради бавещите се експертизи не може да бъде предявен иск от страна на дъщерята на убития Изабела, която е наела старозагорски адвокат да я представлява като законен наследник.

В показанията пред дознателите Мария разказва, че забила ножа в слабините на Фаса при опит да се предпази от изнасилване.

За смъртта ученичката разбрала едва на следващия ден, когато минала покрай къщата на Динев и видяла криминалистите.

В жилището на Боньо Фаса тийнейджърката се озовала по негово настояване, той много искал да й покаже снимки на дъщеря си, с която бил във влошени взаимоотношения.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор от 2 до 8 години, но ако се премине по съкратената процедура в резултат на направените самопризнания и чистото съдебно минало на обвиняемата, Гиздева може да се окаже с условна присъда.

Христо ХРИСТОВ