Търсят снимки на Казанлък от Възраждането до края на XX век

78

Община Казанлък и екипът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства подготвя фотоалбум „СтарЪ КазанлъкЪ“ с идеята да се съхрани и за поколенията облика на града от периода на Възраждането – Освобождението до края на миналия XX век.

В тази връзка инициаторите се обръщат с молба към жителите на Града на розите и потомствените фотографи от Старозагорска област в подкрепа на начинанието за издирването на автентични изображения, които илюстрират стария облик на Казанлък.

Ценни ще бъдат всички снимки или пощенски картички, свързани с:

– Улица „Искра“, особено в частта от читалището до т.нар. „Магазин на Любчо“ – срещу сегашната зала на „Искра“ 4;

– Паметника на загиналите за свободата на България в парк „Розариум“, за който са особено ценни кадрите в близък план с несъществуващия вече бронзов венец от източната страна на паметника и автентичния вид на основната плоча на същата страна, който Община Казанлък има намерението да възстанови в автентичния му вид;

– Безистена на централния градски площад (отвън и отвътре), съборен за строителството на х-л „Казанлък“;

– Обущарската улица – от хотел „Казанлък“ до днешния Кооперативен пазар;

– Района, заключен около Джамията на пазара, старата турска баня, бившия конак;

– Района под жп гарата;

– Бул. „Розова долина“, тогава с името „Ген. Иван Вълков“, от площада към „Арсенал“;

– Централната част на бул. „Ал. Батенберг“ от хотел „Роза“ през мястото на сегашния Универмаг до РПУ – Казанлък;

– Всякакви други снимки от града (животинския пазар, кооперативния пазар, откриване на гарата и пощата, поставяне на първата електрическа крушка в града, механотехникума, джамиите, които са били 9, строежа на православните храмове и др. събития: празник на розата, ежегодните панаири, шествия, митинги, посрещания на известни личности и др.).

Всички снимки от други кътчета в Казанлък през този период, които показват облика на града, също са очаквани.

За да бъдат включени във фотоалбума, снимките трябва да бъдат изпратени до Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства: ул. „Чудомир“, в т.нар. „английски“ двор на музей „Искра“.

При ползване на дадено изображение ще се упоменава източникът, от който е получено.

Екипът на Музея на фотографията ще направи дигитални копия на архивните снимки, а оригиналите ще бъдат връщани на техните собственици, като при наличие на желание от тяхна страна биха могли да бъдат приемани и като дарения за музея.

(СН)