Търсят се поне 3 млн.лв. за покрив на Чинията

373
Момент от международния научен форум за дисонантното изкуство в Казанлък, вляво е арх. Дора Иванова, която вече седем години работи за каузата да бъде спасена Чинията

Между 3 и 5 млн. лв. са необходими, за да бъде направен покрив на бузлуджанския монумент, показват експертните заключения, съобщи на финала на Международната конференция в Казанлък председателят на УС на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова. Стойността на конструкцията, която трябва да обезопаси вътрешността на изоставения преди 3 десетилетия  паметник е в зависимост от материала, който ще бъде използван, при всички случаи това няма да бъде медна ламарина, каквато е била поставена при изграждането през 70-те години на миналия ХХ век.

Дискусията с участие на 30 специалисти от 8 страни е набелязала няколко съвсем конкретни действия за оживяването на стоманобетонния мастодонт, проектиран от арх. Георги Стоилов по поръчка на някогашната БКП. Сред тях е използването му за разнообразни събития от културен характер – наскоро бе лансирана дори идеята за оперен спектакъл от директора на старозагорската трупа Огнян Драганов“, както и панорамни екскурзии от 70-метровата височина на пилона след ремонт на съществуващата асансьорна уредба там.

Представеният по време на конференцията План за опазване и действия предвижда три основни етапа: на първо място са  аварийни мерки, за съхраняване на мозайките във вътрешния и външния кръг, вторият е възстановяването на покрива, а третият е отварянето на сградата за посетители дори в сегашния й вид. Наблюденията от началото на 2020 година показали, че на върха с цел посещение на Чинията са идвали над 50 000 души от България и света. „Това прави Бузлуджа едно от най-посещаваните места в региона, при положение, че няма никаква инфраструктура, никаква информация и сградата е затворена“, категорична е арх. Дора Иванова, която вече седем години работи за промяна на обществените нагласи спрямо комплекса, който очаква в най-скоро време да получи от министъра на културата статут на недвижим паметник на културата.

Монументът на Бузлуджа е на крачка от получаването на статут за паметник на културата от национално значение

„Целта на проекта ни не е да възстановяваме старите тоталитарни символи и връщаме на някогашния блясък, а да предизвикаме дебат, който да е бъде достатъчно толерантен и конструктивен“, коментира възпитаничката на берлинския технически университет. Според нея във финалния етап монумент ще бъде не модерна руина от миналото време, а  функционираща сграда, в която да могат да се провеждат разнообразни събития като културни мероприятия, конференции, експозиции.

Целта е архитектурата да остане непокътната, но чрез модерните технологии и чрез интелигентни решения да се използва потенциала на сградата. Наричаме тази концепция „Културен и демократичен център за следващото и по следващото поколение“, подчерта арх. Иванова.

Христо ХРИСТОВ