Тръгна инициатива за забрана на златодобива в Средна гора

56
. Учредителното събрание премина при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, с предпазни маски на лицата останаха през цялото време проф. Валерия Фол и кметът на Брезник Христов Енков

От Стара Загора стартира национална подписка

Правителството да наложи забрана за проучването и добива на злато в района на Сърнена Средна гора и регионът да бъде обявен за защитен, настояха учредителите на националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“.

Стартът на националната подписка бе даден от Стара Загора, където 65 представители на различни формации избраха за свой председател кмета на община Брезник Христо Енков. В ръководството на инициативата личат имената на известната траколожка проф. д-р Валерия Фол и работещия в Канада проф. Димитър Караманев.

Срокът за събиране на подписите е тримесечен, предварителният меморандум с исканията е адресиран до премиера Борисов. В него се подчертава, че първата стъпка трябва да бъде отмяната на разрешителното, издадено в края на миналата година на канадската компания „Дънди прешъс метал Челопеч“ ЕАД в срок от три години да извърши геоложки проучвания за злато и други ценни метали върху 154 км от площта „Свети Никола“. Теренът е на територията на 6 общини от Старозагорска и Пловдивска области. Учредителите на инициативата напомнят, че на практика там природата е все още девствена и евентуална промишлена дейност ще я унищожи.

65 души от цялата страна станаха учредители на националната инициатива

Регионът е изключително богат на артефакти, там на практика е миналото на България, има множество непроучени тракийски могили, които могат да дадат тласък на много сериозен културно-исторически туризъм, подчерта проф. Валерия Фол.

Тя и останалите инициатори смятат, че едностранният отказ на канадците от „Дънди прешъс метал“ от разрешението за проучвания е юридически неиздържано. Затова искат правителството да отмени концесията, предоставена от Министерството на енергетиката на канадците.

Дългосрочната цел на инициативата е да бъдат направени законови промени, които да наложат отдаването на концесии да става само след референдум, но това ще бъде дълъг процес, коментира кметът на Брезово Христо Енков, като уточни, че сдружението е надпартийно. Сред учредителите е и живеещият в България холандец Патрик Смитьойс, който от години се е отдал на различни екологични каузи.

Христо ХРИСТОВ