Три старозагорки станаха курбан в касапницата край Вакарел

336

Днес близки и съученици си взеха последно сбогом с десетокласничката от Езиковата гимназия Мила Ножделова

Две жени на по 43 и 49 години, и 16-годишна ученичка от Езиковата гимназия „Ромен Ролан“ са сред 6-мата загинали при зверската катастрофа с автобус на „Юнион Ивкони“ по автомагистрала „Тракия“ във фаталния петък на 13 април.

Десетокласничката от английска паралелка на елитната старозагорска гимназия Мила Ножделова е пътувала за София, за да присъства на дипломния спектакъл на по-големия си брат Георги, който е студент от класа на проф. Румен Рачев в НАТФИЗ, съобщиха близки на потъналото в скръб семейство на Петър и Станка Ножделови.

Момичето било изключително щастливо, че ще може да поздрави батко си с дипломирането му, ден по-рано за София тръгнала майката.

„Не мога да повярвам, че я няма. Те беше толкова емоционална, приятна, весела, готова да се притече на помощ на всеки, който се нуждае…“, сподели през сълзи класната на десетокласничката Биляна Димитрова.

След броени дни, на 3 май, Мила имала рожден ден, предварително обявила, че ще го отпразнува със съучениците си. В бележника си имала само шестици.

„Преди седмица с класа бяхме на екскурзия в Словакия и Унгария, през цялото време Мила беше като „гербова марка“ до мен, толкова се вълнуваше“, сподели още класната й ръководителка. До последно родителите се надявали, че тя е сред оцелелите, обиколили всички болници с ранени, докато научат тъжната новина късно вечерта в петък.

В дена на трагедията стана известно, че в автобуса от Автогара Стара Загора са се качили 20 души. До последно липсваше информация кои са загиналите, а неофициално беше съобщено, че има 5-ма ранени старозагорци. Тъжната новина дойде първо за Мила във фейсбук. Въпреки че я разпространяваха нейните съученици и съвипускници, никой от тях не искаше да повярва, че тя е сред невинните жертви на кървавата катастрофа.

Поклонението пред тленните останки на Мила беше днес.

Сред загиналите е и 49-годишната Антоанета Орлова, съпругата на треньора по волейбол в детско-юношеската школа при волейболния клуб „Берое“ – Стара Загора, Владимир Орлов. Родената в Смолян и играла години наред в местния ВК „Родопи“, но с постоянна адресна регистрация в Габрово жена, пътувала за среща с приятели в София, коментираха нейни познати. „Децата са потънали в скръб, не могат да повярват, че Тони не е сред живите, беше прекрасен човек“, коментира изпълнителният директор на волейклуба Деко Григоров.

За гибелта на 43-годишната преподавателка по английски език и запалена планинарка Виолета Здравчева потвърди сестра й Ирена Газиева, която живее в Благоевград. Все още не било ясно кога и къде ще бъде погребението.

Съболезнователен адрес до близките на загиналите изпрати Старозагорският митрополит Киприан, в него владиката е написал: „Докато стоим в дните на Светлата седмица и съпреживяваме Пасхалната радост, ние бяхме застигнати от новината за смразяваща кръвта пътнотранспортна злополука.

С дълбока тъга ние посрещнахме страшната вест за трагичния инцидент, който в тринадесетия ден на месец април край Вакарел на автомагистрала „Тракия“ отне живота на шестима и причини страдания на мнозина. Ние, бидейки съпричастни със страданието на нашите братя, дълбоко скърбим заедно с цялото българско общество, но същевременно, чувствайки Възкресението на нашия Спасител и Господ Иисус Христос като залог за общото възкресение и вечния живот, изпълваме сърцата си с упование и вяра, защото знаем за починалите, знаем, че тяхното битие не приключва, знаем, че душите им ще бъдат настанени на място добро.“

„Старозагорски новини“ изразява своите съболезнования към близките на загиналите.

Христо ХРИСТОВ