Три жени пострадаха при инцидент в оръжейницата „Арсенал“

624
По настояване на ръководството на "Арсенал" пострадалите работнички от цех 130 при Завод 3 бяха транспортирани към столичната болница "Пирогов". Тепърва ще се установява причината, довела до самозапалването на електродетонатора, коментира районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова

Три работнички на възраст от по 33, 34 и 44 години пострадаха при експлозия с отделяне на силен пламък в „Арсенал“ ЕАД – Казанлък, в цех 130 на Завод 3, където се произвеждат барути. Инцидентът е станал малко след 13:30 часа при окомплектоването на електродетонатор за неуправляем ракетен снаряд, уточни районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова. Изделието е с тегло едва 16 грама, но при самозапалването се отделил пламък с висока температура, който е обгорил ръцете и лицата на работничките.

Жените са били веднага изведени от помещението и изпратени с линейки на „Арсенал“ до Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ, където раните им са били обработени. По настояване на ръководството на дружеството и трите са били пренасочени към столичната болница „Пирогов“ поради липсата на специализирано здравно заведение за кожни изгаряния на територията на Старозагорска област. Неофициално се знае, че пострадалите са Даниела Георгиева, Галя Георгиева и Мира Стефанова, които имат доста солиден стаж на работа в оръжейната фирма. Съпругът на Даниела е военнослужещ, тя е от село Шейново, но живеела в близкото Горно Черковище и работела в същия завод вече десетина години.

Оцелялата част от изделието е иззета при огледа от специалистите, тепърва ще се изяснява каква е причината за пламъка. Образувано е досъдебно производство. Направени са били замервания, които не са установили отклонения от еконормите във въздуха, нямаше паника сред служителите на дружеството, в което работят над 9 500 души, видя репортер на медията ни. На излизане от портала в края на работния ден повечето от хората отиваха до банкомата, за да изтеглят получените по график на 25 ноември месечни заплати.

Това не е първият инцидент в Завод 3 на „Арсенал“. На 14 март 2018 г. там при сходни обстоятелства загина 26-годишен работник, а друг на 46 г. бе обгорен тежко. И двамата са работели на машина за смесване на стартови заряди за боеприпаси, сместа не е взривоопасна, но е силно пожароопасна, коментираха тогава от Инспекцията по труда след проверката.

Христо ХРИСТОВ