Трифон Зарезан или Свети Валентин

144

Спорът отново ще се разрази на 14 февруари

Спорът какво точно се празнува на 14-и февруари – Свети Валентин или Трифон Зарезан – съществува в последните 20-ина години. Дали това е ден на виното, или пък е ден на влюбените? А защо не и комбинация от двете – ден на влюбените във виното?! Всяка една от тезите си има своите върли привърженици и отявлени критици. Какво точно обаче представлява датата и защо е толкова спорно кой празник точно да бъде почетен тогава?

Религиозни разлики

Първата причина, която буди спорът, е именно религиозната. Според източноправославния календар на този ден се почита свети Трифон – покровител на винарите и лозарите. Това обаче е старата дата, преди приемането на Григорианския календар. В България преминаването от Юлиански (стар стил) към Григориански (нов стил) се случва през 1916 г. Това става с решение на българския парламент. Въпреки това Църквата преминава към новия календар едва през 1968 г. Така датата 14-и февруари по стар стил си остава празник на виното, докато по нов това е 1-ви февруари. Но пък голяма част от българите тачат празниците по стар и по нов стил. Датата 14-и февруари обаче съвпада с честването на католическия празник на влюбените и така в България се образува смесица от празници на любовта и на виното в един и същи ден.

От къде тръгва легендата за Свети Валентин?

Историческите справки сочат, че това не е точно определена личност. Според Католическата енциклопедия от 1908 г. има трима светци с това име и тримата са били мъченици. Единият от тях е бил в Африка и за него няма почти никакви сведения. Другият е бил епископ на града, който днес носи името Терин и се намира в централна Италия. Третият е бил римски свещеник. Кой от тях конкретно се има предвид на празника – не е много ясно. Според историческите документи от това време – около втората половина на 3-ти век – няма никакви доказателства за връзката между любовта и Свети Валентин. Легендата за общото между Свети Валентин и любовта датира от към 14-и век и вероятно се е зародила някъде във Франция или Англия. Но поради факта, че историята е базирана на много легенди, но почти липсват факти, през 1969 г. Католическата църква изважда празника от своя официален календар.

И докато за Свети Валентин не е ясно кой от тримата се почита, свети Трифон е бил реален човек, който наистина е съществувал. Роден е в провинция Фригия, намираща се в централата част на Мала Азия. Умира през 248 г., екзекутиран по заповед на римския император Деций Траян. Светецът се счита за покровител на лозята и виното.

Подаръци, но не съвсем…

През 14-и век, когато празникът става много популярен в Англия, хората започват да си разменят любовни послания. Това са т.нар. „валентинки“. В началото това били ръчно написани или нарисувани картички. През 19-и век се появяват готовите печатни картички. Според данни на Асоциацията за поздравителни картички на този ден (14-и февруари) в момента в света се изпращат приблизително 1 милиард тематични картички, което нарежда Свети Валентин на второ място след Коледа по поздравителни адреси.

И тъй като днес много от нещата са се променили, повечето хора купуват подаръци за празника, което е далеч от неговата първоначална идея. Така че, ако искате да сте традиционалисти дори на нетрадиционен за източното православие празник – напишете картичка или любовно писмо.

А ако празнувате само Трифон Зарезан, вземете бутилка хубаво българско вино. И ако тя бъде изпита в компанията на любим човек, със сигурност празникът ще е 2 в 1.

(СН)