Тридесетина изпратиха за последно Чонката

279
Чонката с неизменния си спътник, петела Бероец, на любимото си местенце край шадравана с жабките в Стара Загора

Тридесетина фенове на футболния отбор „Берое“ изпратиха до последния му дом на 9 март починалия легендарен запалянко Димитър Стоянов-Чонката, който няколко десетилетия беше най-колоритният привърженик на старозагорския тим. Чонката починал в съня си, намерил го негов приятел, на когото направило впечатление, че повече от седмица на входната врата на апартамента му, до стадиона, в Града на липите, стои пощенски плик. До изстиналото тяло на запалянкото кротко кълвял зрънца и трохи неизменният му герест петел, кръстен по традиция от стопанина му Бероец, с когото не се разделяше.

От ПФК „Берое“ излязоха със специално прессъболезнование: „С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че от този свят на 68-годишна възраст си замина емблематичният фен на „Берое“ Димитър Стойчев-Чонката! Истински отдаден на зеления отбор, винаги верен, истински Бероец! Чонката бе любимец на цяла Стара Загора, един от малкото фенове, попаднал в класацията на Euronews за най-колоритни футболни привърженици през 2000 г. Всички думи за предаността му към „Берое“ са малко!

ПФК „Берое“ изразява своите искрени съболезнования към всички беройци!

Почивай в мир!“

Дългогодишни приятели на колоритния заралиец припомнят, че Чонката e бил войник в казармата при първия мач на „Берое“ с „Левски“ след завръщането на „зелените“ в майсторката лига през 1972 г. и помолил командира на бургаското поделение, където служел, да го пусне, защото така или иначе ще избяга, но ще бъде на трибуните. Получил, разбира се, категоричен отказ и заплаха с арест.

На другия ден тридесет хиляди души виждат Чонката да вика за любимия отбор на стадион „Берое“. Прибира се в поделението посред нощ и заявява на дежурния, че се явява да излежи наказанието.

. Чонката е основен персонаж в платното „Жокер“, рисувано от художника Валентин Дончевски, с което живописецът участва в Есенния салон на изкуствата в Париж през 2013 година

Седем години по-късно, преди първия съдийски сигнал за срещата на „зелено-белите“ с Ювентус, Чонката е задържан от милиционери, които отказват да го пуснат на стадиона. Беройският тим отказва да излезе на терена, докато талисманът им не бъде освободен от белезниците. Веднага след появата му надъхано започват атака след атака срещу италианския гранд и печелят срещата с 1:0.

На личния си профил във Фейсбук някогашният капитан на беройци Ваня Джаферович написа:“ Почина един от най-емблематичните хора в Стара Загора и един от най-големите фенове на „Берое“, Чонката… Последен път се видяхме преди около 3 години. Седеше до магазина до „Жабките“ с неговия си петел. Току-що бях излезнал и когато го видях, се върнах и му взех една бира. Когато ме видя, очите му светнаха и много рядко ми се е случвало да виждам такава истинска радост във възрастен човек. Той беше много истински…

Прегърна ме и аз се усмихнах. Никога няма да го забравя и сега очите ми се насълзяват, докато пиша това. Почивай в мир!“.

Лансирана беше идеята един от секторите на стадиона да носи в бъдеше името на Чонката, появиха се и предложения за скулптурно изображение на чудака при входа.

Христо ХРИСТОВ