Трети социален дом за възрастни в Старозагорско е с установени случаи на COVID-19

87
Домът за възрастни с психични отклонения в старозагорското село Лясково, където са установени новите случаи на заразени с коронавирус

Двама потребители и 3-ма души от персонала в Дома за възрастни с психически заболявания в старозагорското село Лясково са дали положителни проби за COVID-19. Това съобщи д-р Антония Тодорова – началник на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ към Община Стара Загора. Първоначално потребителите и персоналът на институцията са били тествани с бърз антигенен тест. Положителните случаи са подложени след това на PCR-тест, който е потвърдил заразяването. Петимата към момента не проявяват симптоми. Заразените от персонала са карантинирани в домовете си, докато за двамата потребители са обособени отделни карантинни сектори. В тях изискванията към персонала, който контактува със заразените, са завишени, подчерта д-р Тодорова. Общо 60 са потребителите в Дома в Лясково. Крайна дезинфекция ще бъде предприета в помещенията, в които са пребивавали установените заразени лица.

В сряда, 25 ноември, изтича периодът на карантина в Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани. Общо 11 души в институцията бяха констатирани при направени тестове за коронавирус. 7 от заболелите са потребители, а останалите 4 – обслужващ персонал. На този етап носителите на COVID-19 нямат сериозни симптоми, обясни д-р Антония Тодорова. „Нямаме информация някой от тях да се нуждае от хоспитализация. От 7 потребители 3-ма бяха приети в болница и бяха лекувани. Изписани са в края на миналата седмица. Останалите четирима продължават да бъдат без абсолютно всякакви симптоми. Информация за нови случаи нямаме да са установени“, заяви началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ към Община Стара Загора.

28 позитивни за СOVID-19 са регистрирани през изминалата седмица след тестване в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора. От общо 169 потребители при 17 PCR-тестът е отчел положителен резултат. 11 от общо 97 души персонал също са диагностицирани с коронавирус. От установените потребители двама са приети за болнично лечение. Към момента състоянието им е стабилно, информира д-р Тодорова. Няма данни за нови случаи на коронавирус сред потребители и персонал. „Направили сме задължителните в този случай предписания. Потребителите с коронавирус са карантинирани в Дома. Препоръчали сме носенето на маски и да не се допуска смесване на потребители от различните етажи. Направена е крайна дезинфекция. Подсилили сме дезинфекционните разтвори за ежедневна дезинфекция. Спазили сме всичко, което РЗИ е предписала. Личните лекари си проследяват пациентите, които са в Дома. Държим връзка и с персонала“, допълни д-р Антония Тодорова.

Живко ИВАНОВ