Трети ден продължава блокадата на подстъпа към магистрала „Тракия“

71
Моменти от блокадата към подстъпа за автомагистрала "Тракия", край някогашното летище на Стара Загора

Кметът на Стара Затова днес ще се опита да влезе в диалог с протестиращите

Трети ден продължава палатковият лагер на пътя Стара Загора – Хасково, при подстъпа към АМ „Тракия“. Протестиращите не отстъпват от намерението си да осъществят предварително планираното си шествие през пътния възел на магистралата, да заобиколят и да се върнат в Стара Загора. Пътят обаче е препречен от полиция и жандармерия, които се съмняват, че протестиращите ще блокират аутобана и ще се стигне до сблъсъци.

И към момента движението между Стара Загора и Хасково е пренасочено, а подстъпът към АМ „Тракия“ е невъзможен. Затова неучастващите в протеста шофьорите са принудени да заобикалят, за да се качат на магистралата.

Кметът на Стара Загора тази сутрин обяви по NOVA, че ще се опита на влезе в диалог с протестиращите, въпреки, че блокирания от тях път не е общински.

Около 20 души останаха снощи в палатковия лагер с искането за незабавна оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Част от тях са заедно с невръстните си деца.

През 8-километровото пространство между аутобана и входа на Стара Загора се пропускаха само линейки и автобуси от градския транспорт до най-близките села. На няколко пъти до „лагера“ на протестиращите идваха и автомобили с провизии и вода, периодично се правят и „вътрешни смени“ след подаден сигнал във Фейсбук групата.

„Блокиран е голям човешки ресурс, водим непрекъснат диалог с участниците в протеста, но те отказват да приемат тезата ни, че по този начин затрудняват изключително много хора – без преувеличение хиляди, от Стара Загора и региона, които не са съгласни с тях“, коментира офицер от МВР, който ръководеше около обяд в неделя униформените стражи.

Сред събралите се в протестния лагер има активисти от БОЕЦ, „Възраждане“, „Да, България“, както и неизменни участници във всички възможни протестни акции през годините.

(СН)