Треньор по баскетбол представя невероятната магия на спорта в 1/100 sec.

103
Николай Тенев

Фотоизложбата на Николай Тенев ще бъде открита тази вечер в Казанлък

На 20 септември от 18 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък, ще бъде открита фотоизложбата „1/100 sec.“ на Николай Тенев.

Авторът й е роден в град Мездра и завършва Професионалната гимназия по полиграфия и фотография в София, като в същото време активно тренира баскетбол в юношеския отбор на „Левски – Спартак“. Отдава повече от 18 години на професионалната си кариера като баскетболист. През 1993 г. спира да се състезава и създава първата частна баскетболна школа и агенция. През годините е успешен треньор, мениджър и агент. През 2002 г. започва да издава баскетболното списание „Тайм Аут“. Това го връща отново към фотографията, чрез която се опитва да предаде невероятната магия на спорта, тежката и неблагодарна работа на професионалния спортист. През 2018 г. печели бронзово отличие на V Международен фотосалон в Пловдив, присъдено му от Фотографското общество на Америка (PSA).

След връщането си към фотографията снима предимно баскетбол, коне и конни надбягвания, природа, мотоциклетизъм, портрети: „Страстта към фотографията живее в мен в луда ревност с първата ми любов – баскетбола. Опитвайки се да ги помиря, направих спорта моя приоритетна тема. След приблизително 20 години снимане искам да споделя с Вас една малка част от тази магия – спорта, изпълнен с емоция, разочарования, напрежение, кански усилия, тежък физически труд и брутални сблъсъци, овладени, управлявани и преодолявани от невероятния дух на спортиста“.

(СН)