Тракийският университет отличи проф. Андрея Андреев – основателя на съдовата хирургия в Стара Загора

566
Проф. Андрея Андреев

Проф. Андрея Андреев днес бе удостоен с почетното научно звание Доктор Хонорис Кауза на Тракийския университет. Званието му бе присъдено за 25-годишната отдаденост на медицината в Стара Загора. Проф. Андреев се счита за основател на съдовата хирургия в Града на липите.

„Приемам това отличие за признание към резултатите, които съм постигнал. На моите години подобни жестове са най-важни“, заяви за „Старозагорски новини“ проф. Андрея Андреев.

Отдаден на каузата – налагане и развитие на съдовата хирургия, специалистът успява да достигне редица постижения в годините. „Аз дойдох в Стара Загора с идеята да развия този сектор в медицината. В началото съдовата хирургия беше обща специалност. Трябваше някой да я преподава на младите, да им демонстрира и съм щастлив, че аз и моите колеги успяхме да го направим“, сподели дългогодишният лекар.

Проф. Андреев изрази удовлетворение, че в момента Стара Загора може да се похвали с два много добри екипа по съдова хирургия. По думите му те показват и доказват своите възможности.

От пиедестала на своя многогодишен опит проф. Андрея Андреев отправи апел към бъдещите поколения нови лекари да вложат цялата си воля, хъс и желание в това, което са избрали за свое призвание. Той подчерта, че съдовата хирургия е една от най-тежките материи в медицината. „В това поприще трябва непрестанно да се развиваш. Бих оприличил съдовата хирургия на изкачване на много висок връх. Неспирно трябва да вървиш нагоре, да се движиш! Спреш ли, почваш да изоставаш. Тогава и резултатите няма да са добри. Щастлив съм от това, което постигнах през годините“, подчерта проф. Андреев.

Живко ИВАНОВ