Тракийският птицеглав кораб ще тръгне на първото си плаване през август

89
Предстои да бъде извършено засмоляването (карафатенето) на ладията. В кръгчето е капитан III ранг Тодор Коритаров, който ще бъде начело на екипажа

Командир на екипажа ще бъде капитан III ранг от Висшето военноморско училище

Строящият се вече трета година край водите на язовир „Копринка“ кораб-реплика на използваните от траките преди около 3 200 години слънчеви ладии ще тръгне на първото си плаване между 10 и 15 август, обяви ръководителят на проекта Атанас Димитров.

По думите му вече е разпореден 10-членен екипаж от четвъртокурсници при Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ с командир капитан III ранг Тодор Коритаров.

Димитров се оплака, че през месеците на пандемията неизвестни лица са успели да отмъкнат ръчно изработени детайли от корпуса, това забавило работата по пускането на ладията на вода.

Първото пътешествие, най-вероятно на големия църковен празник Голяма Богородица на 15 август, ще бъде до мястото, където са потопени останките на древната столица на Севт III – Севтополис. То е локализирано чрез изчисления по картите на археолозите, извършили проучванията на място през 50-те години на миналия век, преди да се напълни язовирната чаша.

Атанас Димитров, ръководител на проекта на кораба-реплика

Според Димитров от някогашното пристанище на левия бряг на река Тонзос (Тунджа) в античността са тръгвали кораби с гребци и платна, които стигали до Кабиле и Бяло море.

Изработената изцяло ръчно ладия е с 19.5 м дълга килова греда, за 300-те ребра са подбрани естествено изкривени дървета, от дърво са и пироните (дибли), котвата е от камък, а платната са изтъкани от памук и коноп. Носът на лодката ще бъде украсен със стилизиран жерав, изработен от дърво.

Корабът е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу в Луксор, Египет, където са били положени в древността тленните останки на фараона Рамзес III.

Слънчевата ладия ще бъде използвана за разходка на туристи по водите на „Копринка“ и се очаква да се превърне в една от най-предпочитаните атракции в община Казанлък.

Христо ХРИСТОВ