Трагичното състояние на пътен участък изкара на протест жителите на радневското село Маца

136
Сутрешният протест в радневското село Маца

Рано сутринта на 12 септември жители на село Маца излязоха на първия мирен протест срещу тежкото състояние на пътя, който свърза населеното място с разположения в близост ТЕЦ „Марица изток 2“. Точно в 06:30 часа близо 50 протестиращи с плакати настояха за спешни действия за подобряване състоянието на близо 3-километровата отсечка. Те призоваха Областно пътно управление – Стара Загора, и Агенция „Пътна инфраструктура“ да извършат полагане на асфалт, поставяне на мантинели, изчистване на канавките и обезопасяване на участъка. За последните 35 години ремонтни дейности по натоварения третокласен републикански път III-536 не са извършвани. Това заяви кметът на село Маца Стоянка Желязкова. Протестиращите припомниха, че по кризисната трикилометрова отсечка е стартирала работа през 2009 г., но след отстраняването на износения слой асфалт фирмата-изпълнител е изтеглила машините си и спряла дейност по обекта. В резултат на това немарливо действие близо 800 метра от инфраструктурата е без всякакъв асфалт. Това е принудило жителите на селото да използват инертни материали за запълване на образувалите се кратери. Окаяното положение на пътя е отказало всякакви търговци да зареждат селото и поради тази причина в Маца няма дори магазин за хранителни продукти от първа необходимост. „Днес протестираме, защото ни омръзна да ни обещават и да ни лъжат. Вече 9 години институциите се правят, че проблем не съществува. Всяка година чуваме как отсечката не е включена в програмата на АПИ, а тук реално има опасност за живота на хората“, коментираха жители на Маца, излезли на протеста.

По републиканската пътна отсечка, явяваща се най-прекия път от ТЕЦ „Марица изток 2“ до Елхово и Южното Черноморие, ежедневно преминават стотици коли, камиони и автобуси, превозващи служители към енергийния комплекс. В последните 8 години все по-труден става достъпът до селото и на екипи на Спешна медицинска помощ, което създава сериозен риск за здравето на близо 70-те му жители. Протестиращите разкриха, че почти ежедневно по пътя аварират автомобили. „Положението е трагично и затова с протеста искаме по мирен начин да кажем, че държавата трябва да ни обърне внимание“, заяви кметът на Маца Стоянка Желязкова. Тя посочи, че протестите ще продължат, докато не бъде приведен пътят в безопасно и нормално за използване състояние. Желева показа и писмо от Областно пътно управление – Стара Загора, от началото на 2018 г., в което й е обяснено, че за цялостния ремонт на трагичния участък ще бъдат нужни близо 3 млн. лв. В документа е посочено още, че е възможно да бъдат извършени само укрепителни дейности, чиято стойност ще излезе около 400 хил. лв.

В коментар по темата директорът на Областно пътно управление – Стара Загора, Илия Златев обясни, че протестиращите имат право да бъдат недоволни, тъй като по думите му пътят наистина не е в добро състояние. Златев посочи, че отсечката е част от третокласната републиканска пътна мрежа и е интензивно използвана от автобуси, превозващи работници на комплекса „Марица изток“. Директорът на Пътното в Стара Загора подчерта, че до края на годината ще бъде извършен частичен ремонт на пътя. Цялостното му довършване и асфалтиране обаче ще бъде предвидено за следващата година, като пътната отсечка ще бъде заложена в инвестиционната програма на пътната агенция за бюджетно финансиране.

Живко ИВАНОВ