Трагедия в Стара Загора. Сляпа жена и дъщеря й скочиха от 7-и етаж на панелка

9604

Телата на жертвите паднали в краката на 8-годишно момченце, което е в шок

Две старозагорки: ослепяла преди време 63-годишна жена и грижещата се за нея 45-годишна дъщеря, загинаха след скок от прозореца на седмия етаж в блок 22 на квартал „Три чучура-север“. Трагичният инцидент с Пенка и Велина Христови е станал около 13:30 часа в четвъртък, за случилото се пред очите му разказало 8-годишно момченце от съседния квартал „Лозенец“, което играело зад блока. Детето говорело несвързано и само ръкомахало уплашено ръце пред купувачите в близкия магазин, уточни чичото на Миленчо, който в петък беше тръгнал да дири баячка, за да леят куршум на малчугана.

Съседи в панелката разказват, че родената в опанското село Средец леля Пенка обитавала семеен апартамент на 7-ия етаж, заедно с нея била и дъщеря и Велинка, която от известно време се водела като социален асистент на сляпата си майка. Обстановката в апартамента е меко казано мизерна, свалени са били тапетите, двете жени са спели върху свалена от пантите врата, отоплявали са се с печка от типа „циганска любов“, като наместо дърва и въглища ползвали стари вестници. Преди да скочат от прозореца, жертвите оставили личните си документи и около 320 лева заедно с бележка, че 200 лева са за еленергията от предходния месец.

За легло жертвите ползвали свалена от пантите врата

„Леля Пенка и Велина бяха много затворени, не говореха с никого, от няколко месеца вървяха пеша по стълбите, защото нямали пари за асансьора, никой не знаеше как преживяват, защото рядко отваряха вратата…“, разказа живеещият етаж под тях Божидар, който от година и нещо е безработен.

Съпругата на домоуправителя също не знае подробности за майката и дъщерята, споделя, че Пенка имала още една щерка, но тя останала при бившия съпруг и от години не я били виждали да идва в квартала.

По случая е образувано досъдебно производство по член 127 от НК за евентуално склоняване към самоубийство, лаконично съобщиха от ОД на МВР – Стара Загора. В стаята, където са намерени личните карти, имало картонена щайга с няколко сухи хляба, а в кухничката – 7 полупразни бутилки безалкохолно и десетина празни буркана.

Предполага се, че първа от перваза на прозореца е скочила майката, защото при пристигането на униформените и съдебните медици трупът на Велина е бил отгоре й. Не е изключена версията и за случаен инцидент при изтърсване на завивка, въпреки че това е малко вероятно. Отворена е била вратата и към терасата на кухничката, но там пък парапетът е доста висок, а и телата са паднали доста по-встрани при основите на панелния блок.

Майката и дъщерята се отоплявали с кюмбе, ползвали наместо дърва и въглища стари вестници

В 8-етажната кооперация има три входа, близо половината от апартаментите са празни, тъй като собствениците им са заминали да работят в чужбина, а през последните няколко месеца имало и трима починали от коронавирус, споделиха собственичките на няколкото малки магазинчета в близост. Загиналите жени не са страдали от COVID-19, но имало съмнения, че напоследък са били с нервни разстройства.

Христо ХРИСТОВ