Топфотограф прекъсва световна обиколка, пристига в България

24
Пътуващата изложба с 30 фотоса на Валтер Астрада стартира от мазето на Къщата на архитект Христо Димов в Стара Загора

Един от най-награждаваните в света фотографи, роденият през 1974 г. в Аржентина, но установил се впоследствие в Испания Валтер Астрада, ще прекъсне за кратко самотното си околосветско пътешествие с мотор, за да посети България, съобщи Йонко Русев, който е сред организаторите на PhotoSchool Conference 2020.

Астрада ще бъде гост на заключителната конференция през април, а в аванс е разрешил 30 от най-значимите му фотоси, заснети през годините, да бъдат включени в пътуваща изложба.

Първата спирка на изложбата беше в дома на архитект Христо Димов в Стара Загора, от там тя заминава за Пловдив заедно с виртуално послание към българските фотографи от намиращия се в момента в Боливия пътешественик.

Фотографът-пътешественик, който обикаля от 2015 година света със своя мотоциклет, снима само в черно-бяло

Валтер Астрада обикаля планетата от 2015 г. яхнал мотоциклет „Royal Enfield“. В своето продължително самотно пътешествие аржентинецът е изминал над 40 000 км, като черно-белите снимки, направени от него, са своеобразен дневник на видяното и преживяното. В едно от попътните си интервюта Валтер Астрада споделя: „Самото пътуване без конкретна дестинация или крайна дата оказва влияние. Много ми е трудно да отделя нещо. Наистина ми е приятно да опитвам различни храни и макар че някои хора може да ги смятат за отвратителни, в Южна Корея опитах копринени червеи и жив октопод. Но пейзажите, пътищата, жестовете, светлините, усмивките и погледите са много важни. Фактът, че въпреки че не говорят вашия език, те ви помагат, спират да ви помогнат. Те ви канят да хапнете или да изпиете чаша чай, просто защото сте дошли в тяхното село или град. Потвърждаване, че повечето хора са добри и имаме много общо, въпреки че имаме своите различия.“

Валтер Астрада започва кариерата си на фотограф в аржентинския La Nacion, по-късно се присъединява към Associated Press (AP) в Боливия, а след това – в Аржентина, Парагвай и Доминиканската република. От 2005 г. до 2006 г. работи на свободна практика за Agence France Presse (AFP) в Доминиканската република и е представляван и разпространяван от World Picture News. През 2008-а и 2009 г. той покрива Източна Африка, извън Уганда. Има два големи репортерски проекта: „Насилието над жени“ (2006-2012) и „Под натиска: Да живеем с множествена склероза в Европа“.

Носител е на десетки призове, включително и три от World Press Photo, наградата Bayeux-Calvados за военни кореспонденти. Бил е „Фотожурналист на годината“ и „Най-добър на шоуто“ от NPPA-BOP, печелил е редакторски субсидии на Фондация Getty.

При посещението си у нас той ще изнесе специална лекция на фотографската конференция и ще ръководи уоркшоп.

Христо ХРИСТОВ