Тол системата тръгва тестово за 3 месеца от 16 август

66

Тол системата да стартира с 3-месечен гратисен период на реални тестове от 16 август. За това се разбраха представители на бранша и регионалното министерство на среща при премиера Бойко Борисов, предаде dariknews.

Превозвачите се ангажират по време на тестовия период да монтират бордови устройства на автомобилите си, за да се проследи и анализира реалният трафик. Окончателните пътни такси за изминато разстояние за превозните средства над 3.5 тона ще бъдат определени след 3-месечните тестове.

Тол системата трябваше да стартира от 16 август т.г., но от бранша са недоволни от размера на предложените от регионалното министерство тарифи и обхвата й. Превозвачите прогнозираха поскъпване на транспортните услуги и стоките и настояха за срещата с премиера Бойко Борисов. Тя се състоя днес и на нея присъстваха регионалният министър Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков.

Резултатът – тол системата да стартира с 3-месечен гратисен период на реални тестове от 16 август. В този период превозвачите ще монтират бордови устройства на всички автомобили, заяви пред журналисти след срещата Аврамова:

Тя добави, че регионалното ведомство е изготвило нови предложения за пътни такси, които ще бъдат представени на превозвачите.

Предстоят разговори за обхвата, по който има разногласие между министерството и превозвачите, каза още министърът.