Тихомир ще скача на 30 юли, Мирела – на 5 август

57
Тихомир Иванов в социалните мрежи: "Поздрави от олимпийското село в Токио, с нетърпение чакам старта в края на седмицата!"

Състезателката на СК по лека атлетика „Берое“ – Стара Загора, Мирела Демирева и взелата участие в Европейското отборно първенство (втора лига) под Аязмото Ивет Лалова-Колио се присъединяват директно от Нидерландия и Италия в Токио към отпътувалите от аерогара София Габриела Петрова, Инна Ефтимова и Тихомир Иванов – също състезател в скока на височина и също от старозагорския клуб.

Ефтимова, Петрова и Иванов започват състезанията си на 30 юли. В петък Инна ще излезе на Олимпийския стадион за сериите на 100 м, а Габриела и Тихомир съответно в квалификациите на тройния скок и скока на височина.

Лалова-Колио ще запише участие на петата си олимпиада на 2 август, когато са сериите на 200 м, като в по-дългия спринт ще стартира и Ефтимова.

По традиция скокът на височина за жени е в последните дни от програмата на атлетическия олимпийски турнир. Демирева ще бъде в сектора за квалификацията на дисциплината на 5 август.

България вече има сребърен медал (в стрелбата с пистолет), а при награждаването на Антоанета Костадинова пак се уверихме, че призьорите на олимпийските игри в Токио ще трябва да поставят сами медалите на вратовете си. Това е само една от защитните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Разпоредбата ще засегне общо 339 състезания, като лично президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах я определи като „съществена промяна“ спрямо традиционните церемонии по награждаване: „Медалите няма да се поставят на вратовете на спортистите. Те ще бъдат давани на спортистите на табла, от която те ще ги вземат и ще си ги слагат. Хората, които поставят медалите на тези табли, ще бъдат с дезинфекцирани ръкавици“.

Ние от своя страна пък пожелаваме сред атлетите, минали на „самообслужване“, да са и двамата олимпийци-беройци! Иначе игрите в Токио ‘2020 ще продължат до 8 август.

(СН)