ТЕЦ „Марица Изток 2“ има бъдеще

242
Илиян Василев

Това твърди Илиян Василев – бивш дипломат и настоящ управляващ партньор на консултанската компания по анализи на проектни и стратегически рискове „Иновейтив енерджи солюшънс“ ЕООД

Защо не вярвам на работодателските организации, когато атакуват ТЕЦ „Марица Изток 2“, че изразяват действителния интерес на бизнеса?

Първо, защото единствената мяра за оценка е прогнозата за цената на еленергия не само в непосредствено, но и средносрочен план. Какво точно ще се случи след като се затвори по този урбулешки начин ТЕЦ „Марица изток 2“ и най-вече дали правилно диагностицират проблема.

Второ, защото много от тях имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят изобщо или ако го правят, да бъдат така добри да кажат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации, тоест получават пари за това, че другите индустриалци плащат, защото ако виждаме рекорди на цената на еленергията, то е и за това, че някой трябва да плаща тези субсидии и пиковите търсения. Цената на тока в Мариците е в пъти по-ниска от продаваната от тях енергия. Тоест демагогията би трябвало да има някаква граници, да не говорим, че и приличието трябва да се намеси.

Трето, съгласен съм, че по начина, по който се „спасява“ ТЕЦ „Марица изток 2“, той се убива. Защото има смисъл да наливаш пари само там, където търсиш устойчиво решение, а нашите „юнаци“ само реагират на криза, което влошава перспективата за намиране на вярното решение. Наливането на пари без решение е като морфин на терминално болен.

А ТЕЦ „Марица изток 2“ има бъдеще в модернизация чрез по-нови технологии и плавен преход. Ако втората част от уравнението – опцията за плавен преход – я няма, значи правителството съзнателно води нещата до преднамерено абсурден край, при който хората остават с впечатление, че освен да се наливат безумно стотици милиони лева, друг път няма. И така бездействието се превръща в съучастие в убийството на мощности и деструкцията на регионалните баланси в три области.

Нещо повече, дори може да се мисли, че това е и стратегия, за да се оправдае АЕЦ „Белене“ – зад претенциите за „зеленост“ и „целесъобразност към климатичните цели“. Идеята е обществената подкрепа за ТЕЦ-овете в Мариците да се оттегли, местният интерес да се противопостави на националния и т.н. Накрая нищоправещите управници, съзнателно проспали времето за реакция, ще тръснат на народа „прозрението“, че половин милиард лева всяка година са нужни, за да работи централата, и хората, които не са експерти и които нямат общата картина и специфичните „пропуски“ – ще се примирят.

Както и преди съм го казвал – не мога да допусна моите хора от Стара Загора да пострадат само защото една нова схема на гранд корупция се заформя в София.

Илиян ВАСИЛЕВ, Фейсбук

Б.Р. Позицията е публикувана във frognews