ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ремонтира шест клетки за застрашени и болни птици

218
Изп. директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" Красимир Ненов (вдясно) пред една от ремонтираните клетки

Пернатите обитатели на Спасителен център „Зелени Балкани“ ще имат нови, по-уютни домове

Eдна от най-големите електроцентрали в България – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, направи цялостен ремонт на клетките в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Енергийната компания реновира 6 помещения, които служат за домове на застрашени или ранени птици. Много от тях са лекувани в Спасителния център, но имат нужда от време, за да се възстановят, преди да бъдат пуснати на свобода. В тези клетки се полагат също и грижи за двойки застрашени птици, за да се улесни размножаването им. Проектът е на стойност 23 000 лева.

Всяка една от шестте клетки притежава открита и закрита част. Изградени са специални хранилки, конструирани така, че птиците да не свикват прекалено много с човешкото присъствие и да могат лесно да се върнат към живота в природата. В клетките има водоснабдяване и канализация, за да се улесни почистването и поддържането им. Те са оборудвани с видеонаблюдение, което да позволи птиците да не бъдат смущавани, докато реанимират, размножават се или се грижат за малките си.

„За нас опазването на околната среда е основен приоритет. От години подкрепяме Спасителния център за диви животни в Стара Загора, защото лично сме се убедили в ползата и ефекта от тяхната работа. Ние споделяме обща цел – да запазим красотата и разнообразието на дивата българска природа за поколенията. Факт е, че всяка година те помагат на все повече диви животни да оцелеят и да създадат поколение. Радваме се, че можем да им помогнем да продължат да го правят“, коментира Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“, по време на официалното откриване на реновираните клетки.

Деца от две детски градини на Гълъбово участваха в освобождаването на излекуван в Спасителния център мишелов

Гости на събитието бяха малчуганите от ДГ „Радост“ и ДГ „Наталия“ – Гълъбово. По случай 22 април – Световния ден на земята, децата се запознаха с пациентите на центъра и участваха в освобождаването на мишелов, излекуван от екипа на „Зелени Балкани“.

Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ приютява и се грижи за животни от регионите на Стара Загора, Пловдив и Бургас. Само за 2017 г. в Центъра са приети за лечение повече от 1700 диви птици, бозайници и влечуги, като 90% от тях са застрашени видове. Повече от 58% са успешно излекувани, а 48% от тях са върнати обратно в естествената им среда за живеене.

(СН)