ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ направи ново дарение на Регионалната библиотека в Стара Загора

110

С осигурените диспенсъри за дезинфектант и консумативи се цели осигуряването на безопасен достъп до книгите и редуциране на риска от разпространение на COVID-19

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари 5 безконтактни диспенсъра за дезинфектант и консумативи на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Диспенсърите ще бъдат разположени на входа, общата читалня и отделите за деца, тийнейджъри и възрастни съгласно процедурите за безопасност на посетителите и сигурността на работещите в библиотеката в условията на пандемията от COVID-19.

Помощта за Регионалната библиотека идва в момент, когато дейността й върви към постепенно нормализиране след извънредната обстановка. Първоначално тя работеше само с читатели, но впоследствие разшири обхвата си и добави лятна програма за деца, която е съобразена с всички противоепидемиологични условия. В сградата се прилагат засилени мерки за дезинфекция, дистанция между посетителите, използването на защитни маски, ограничение за брой хора в читалните и задължително карантиниране на книгите за срок от 72 часа.

„Предизвикателството COVID-19 повлия не само на начина, по който работим и живеем, но и на нашия физически достъп до култура и знание. Възможността жителите на Стара Загора и региона отново да имат достъп до фондовете на Регионалната библиотека в условията на една безопасна и сигурна среда е връщане към нормалността за всички ни и сме изключително щастливи да помогнем на местната общност“, заяви Надя Синигерска-Бохорова, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ работи в тясно сътрудничество по различни проекти с „КонтурГлобал“ вече 7-а година. Благодарение на помощта на компанията библиотеката разполага с модерна тийн зона, която покрива съвременните стандарти за образование и младежки културни активности, обогатяван е нееднократно библиотечният фонд на културната институция, подобрявани са техническата обезпеченост и оборудването на читалните.

„Дарението дойде в най-подходящия момент. Библиотека ни е обществена институция и за да работи, е нужно да се спазят всички необходими изисквания за безопасност. Диспенсърите и дезинфектантите са разположени на възлови места. Още на влизане посетителите имат достъп до тях и от самото начало на престоя си могат да използват пространствата на библиотеката безопасно. На самите безконтактни диспенсъри са брандирани инфографики и указания за дистанция и носене на предпазни средства, които информират гражданите как най-сигурно да прекарат времето си в затворени помещения“, коментира директорът на Регионалната библиотека Надежда Груева.

Припомняме, че през 2017-а и 2018-а година ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ беше наградена от Българската библиотечна асоциация в категория „Подпомагане на библиотеките“ във връзка с успешно реализираните проекти в помощ на РБ „Захарий Княжески“. Централата получава в 4 последователни години и специалната награда „Дарител на годината“, която Регионалната библиотека връчва за направени дарения и оказана подкрепа в рамките на просветната си дейност.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред най-големите работодатели и най-щедрите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана топлоелектрическата й централа. През последните години компанията инвестира над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата са предназначени за местните общности.

(СН)