ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ инвестира над 2 млн. лв. в силов трансформатор

579

Съоръжението ще гарантира сигурни доставки на ел. енергия към битовите потребители и бизнеса

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ инвестира над 2 000 000 лева в закупуването на нов силов трансформатор – стратегическа резервна част за централата. Основното предназначение на съоръжението е да повишава напрежението на произведената от турбината и генератора електроенергия до нива, които са необходими за осигуряване на пренос от мрежата далекопроводи и доставени с ниски загуби до домакинствата и бизнеса. Така се гарантира сигурен и надежден пренос на електричеството към потребителите – особено важно през зимния сезон, когато потреблението бележи своя връх, съобщиха от пресцентъра на енергийната компания.

Трансформаторът е произведен изцяло в България от „Хюндай Хеви Индъстрис Ко България“. Тежaщото над 250 тона съоръжение измина абсолютно безопасно като извънгабаритен товар дългия път от София до гълъбовското село Медникарово и към момента е в готовност за въвеждане в работа.

„ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ е сред модерните енергийни мощности на Балканите и е от важно значение за сигурността на българската електроенергийна система. Новият силов трансформатор е стъпка към още по-надеждна експлоатация на централата. В условията на глобална пандемия успешно работим по скъсяване веригата на доставките си и отново избрахме български производител с дългогодишни традиции“, обясни Александър Желев, главен инженер на електроцентралата.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е и сред малкото централи в българската електроенергийна система, които могат да променят режима си на работа от минимална до максимална мощност многократно в рамките на деня. Тази гъвкавост е изключително важна за осигуряване на устойчивостта на енергийната система. През 2020 г. въглищната централа осигури почти 11% от общо произведената в страната електроенергия. Това електричество е достатъчно да покрие средногодишните нужди на около 1 милион български домакинства.

До момента енергийната компания „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е инвестирала над 1.4 милиарда лева за гарантиране надеждната работа на централата край Гълъбово и в мерки за опазване на околната среда в съответствие с най-високите европейски стандарти.

(СН)