Театрали-юбиляри честват век от рождението на Хайтов

124

Със спектакъла „Мерак“ по три емблематични произведения на Николай Хайтов („Мъжки времена“, „Мерак“ и „Дервишово семе“) ще отбележат 1 век от рождението на писателя на 2 декември актьорите от старозагорския Драматичен театър „Гео Милев“, чийто едновековен юбилей от основаването му ще бъде десет дни по-късно.

Драматизацията и постановката са на Надя Асенова, а сценографията е на Тодор Райков.

Специални консултации по сценичен бой е дал Камен Иванов, преподавател по бойни техники в НАТФИЗ, той е автор и на музикалното оформление. Вокалите са на Лия Иванова, която в началото на 90-те години беше беквокалистка на Лили Иванова, а хореографията е на Христо Иванов, ръководител на фолклорния ансамбъл „Загоре“.

В образа на Рамадан режисьорката е поканила македонския актьор Иван Калошев, а ролята на Емине е поверена на младата Николета Минкова, възпитаничка на проф. Румен Рачев, позната вече като Аня в „Нощно слънце“ на Йордан Йовков и Сандра „От полет над кукувиче гнездо“ на Дейл Васерман.

„Хайтов говори с малко думи за големите неща от живота, придава с един жест дълбочина и плътност на своите герои. Не случайно именно неговите разкази са в основата на емблематичните филми „Козият рог“ и „Мъжки времена“. Нашият спектакъл ще Ви пренесе в Родопите, ще Ви срещне с българи и българи-помаци, ще Ви разказва за любов, мъжество, чест, дълг, за изконния човешки инстинкт – продължаването на рода. Ще дръпне струните на скритите желания и стаените блянове на нашите герои, изправени пред непосилен избор…

Вярвам, че ще обикнете тези герои, както ги обикнахме ние, и ще припознаете у тях по нещо от себе си!“, коментира в аванс Надя Асенова.

Христо ДИМИТРОВ