Танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ прави световна премиера в НДК

106
Плакатът за предстоящата световна премиера в зала 1 на НДК

Световна премиера ще има на 16 октомври от 16:00 часа на сцената в зала 1 на НДК танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на композитора Стефан Димитров, съобщиха от Държавна опера – Стара Загора, чийто балет бе избран да осъществи новата постановка.

За първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор, а реализацията на проекта е съвместно с Палм мюзик и фондация „Ценности“, с финансовата подкрепа на МК и Столична община, уточняват от Старозагорската опера.

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюрреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на трите действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Изгубеният Рай“ на Милтън например и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство, коментират музиковедите. Според тях музиката на Стефан Димитров е нещо повече: тя брилянтно превеждала духовната визия на Булгаков на езика на модерния свят и давала свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак и за корените на тези сили.

Над творбата си композиторът работил 4 години, а зародишът й е отпреди 2 десетилетия. В подготовката се включиха световноизвестният балетен танцьор и хореограф Василий Медведев и неговият не по-малко прочут асистент – хореографът Станислав Фечо. За поставянето на „Сънят на Пилат“ като балет двамата пристигнаха специално от Прага в София, запознаха се със Стефан Димитров и се влюбиха в музиката му. Към творческия екип се присъединиха либретистът Яна Темиз от Турция и сценографът и дизайнер Павол Юраш от Словакия. Мистерията става възможна с участието на цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера под ръководството на Силвия Томова. След световната премиера в НДК „Сънят на Пилат“ ще бъде представен в рамките на ФОБИ 2022 в Стара Загора.

„Последният голям български балет „Козият рог“ е писан преди повече от 40 години от Красимир Кюркчийски и оттогава в този жанр няма нищо ново. Хореографът е чудесен, костюмите са атрактивни, желая на добър час на всички ни!“, коментира Силвия Томова.

Иван ПЕТРОВ