Тазгодишните ДЛП стават база за стипендии на борцови таланти

72
Диан Динчев и компания

Всички първенства за 2020-а на борците до 15 години – континентални и Мондиал, се отменят

Българската федерация по борба уведоми всичките си подопечни клубове, че след консултации с Министерството на младежта и спорта са предприети мерки за промяна на състезанията, чиито резултати служат за получаване на парични стипендии по Програмата за талантливи деца. В тази връзка ще бъдат взети под внимание резултатите от вече проведените Държавни лични първенства (ДЛП) през 2020 г.

„Всички, имащи право на стипендии, молим да подадат своевременно нужните документи до съответните институции“, се казва в информация, публикувана на официалния сайт на централата.

Ние пък припомняме, че преди близо месец при стриктно спазване на противоепидемичните мерки подновиха занимания състезателите от един от най-успешните спортни клубове в Стара Загора, този по борба – СК „Берое“. По време на карантината заради COVID-19 заралийските борци са поддържали форма в домашна обстановка според наставника на свободняците и на юношеския национален тим Диан Динчев. Много от неговите възпитаници дори са споделяли заниманията си в социалните мрежи или дори са ги излъчвали онлайн, а веднага след като парковете бяха отворени, са започнали туристически походи в близките местности, както и планински кросове…

Иначе състезанията в световната борба ще бъдат подновени първо с континенталните първенства за кадети, юноши и младежи до 23 години, информира Международната федерация (UWW). Потенциално стартовете ще се върнат в прозореца между 1 септември и 30 октомври. Разбира се, всеки домакин може да отмени шампионатите съобразно епидемиологичната обстановка в страната, свързана с разпространението на коронавируса. През август UWW отново ще заседава, за да утвърди календара.

Планирано е юношеските световни първенства да се проведат в края на ноември или началото на декември в сръбската столица Белград, а тези до 23 години да останат в Тампере, Финландия на същите дати – от 23 до 29 ноември.

Всички първенства за 2020-а на борците до 15 години – континентални и Мондиал, се отменят, тъй като през септември децата започват училище и няма да имат физическа възможност да участват. Първоначално България бе домакин на европейско първенство, което трябваше да се проведе в началото на миналия месец в комплекс „Камчия“ край Варна. За 2021 г. се отлага и Световното за ветерани поради повишен риск от пътуване и риска вирусът да бъде предаден по-лесно на хора в по-зряла възраст. Надпреварата ще бъде в Гърция. Световното първенство за 2021 г. пък е насрочено за 2-10 октомври в Осло, Норвегия. А световни купи през 2020-а и 2021-ва няма да има…

UWW планира и световно първенство през тази година, но датите и мястото ще бъдат определени допълнително съобразно кандидатурите за домакинство.

Георги ГЕРЕНОВ