С 30 000 лв. върнаха към нов живот антична мозайка

156
Откритата през 2016-а година от археолога Мария Камишева подова мозайка от средата на IV век от н.е. вече е част от античната улица в Старозагорския регионален исторически музей

Работи се и по проект за античен комплекс на Старозагорските минерални бани

Цветна, многофигурна мозайка от античен дом в някогашната Августа Траяна с размери от около 14 кв. м върнаха към нов живот реставратори.

Произведението на изкуството е разкрито по време на спасителни разкопки през 2016 година от археолога при РИМ – Стара Загора, Мария Камишева буквално в центъра на резервата. То е възстановено от екип с ръководител доц. д-р Иван Ванев със средства в размер на 29 420 лв. по проект, защитен пред Министерството на културата в началото на миналата година.

В центъра на мозайката е имало медальон, в който най-вероятно е имало глава на богиня, той обаче е унищожен през късната Античност, тъй като не „отговарял на новите порядки и нрави“.

Находката е открита в близост до родееща се с нея от същата епоха (средата на IV в. от н.е.), която също е реставрирана и изложена на античното ниво в старозагорския музей.

През изминалите вече 120 години от началото на археологическите проучвания в Стара Загора са установени и съхранени 14 подови и 2 стенни мозайки с обща площ от над 2000 кв. м. Част от тях са запазени ин сито, други (от древните терми) са покрити с 60-сантиметров пясъчен слой и чакат направата на защитно съоръжение, трети са в различни складове, коментира Мария Камишева. Тя се надява в недалечно бъдеще да бъде разкрита и втората половина от уникалната мозайка с изобразено на нея Дионисиево шествие. Първата половина бе намерена на улица „Иречек“ No 38 и датира от епохата на управлението на император Юлиан Апостот (360-363 г.). Тя също е реставрирана и експонирана в Града на липите, а през миналата година бе показана и в НИИМ при БАН.

Момент от консервационния процес, вдясно е доц. д-р Иван Ванев

В момента върви подготовката на проект за допълнителна реставрация и консервация на мозайките, запазени ин сито на ул. „Генерал Столетов“ 117, които са от същата епоха.

В напреднал стадий е и работата по проект на територията на Старозагорските минерални бани, където се планира да бъде създаден цял един комплекс, в който ще бъдат включени останките от античните терми, селищна могила с храм и в момента действаща минерална баня, изградена по време на османското робство, коментира директорът на РИМ Петър Калчев. Банята е била обявена някога за народна старина, очаква се от НИНК да издадат документ за недвижима културна ценност, без който не може да се кандидатства по програмите с евросредства. По предварителни данни за реализацията на проекта ще бъдат нужни над 10 млн. лв., уточни зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Очакванията са по този начин да бъдат привлечени нови туристи.

Христо ХРИСТОВ