С 30 трабанта в Павел баня ще отбележат 30 години от падането на Стената

67
Падането на Берлинската стена

С 30 леки автомобила с някогашната германска марка „Трабант“ ще бъде отбелязана 30-годишнината от падането на Берлинската стена на 9 ноември. Инициативата е на Национален клуб „Трабант“, като организаторите са решили да направят макет на желязната завеса в парка на курортното градче Павел баня.

Стената ще бъде с минимално възможни размери от 5.4 х 2.4 м, от източната й страна ще бъдат паркирани два ползвани от някогашната армия на ГДР „Трабант Кюбел“ и един полицейски, а откъм западната ще бъде поставен американски джип „Уилис“ с облечени във военновременни униформи от онази епоха статисти.

. Уникална лимузина с 4 врати „Трабант“ пази старозагорският колекционер Тончо Желязков

Предвижда се кулминацията на възстановката да бъде около 16:00 часа, когато сапунерката от ГДР ще нахлуе в западната половина, така, както се е случило преди точно три десетилетия. Заявки за участие са получени от собственици на някогашното масово возило от София, Ботевград, Плевен, Трявна, Велико Търново, Разград, Исперих, Търговище, Русе, Добрич, Варна, Стара Загора, Пловдив, Благоевград и други населени места. Под сурдинка организаторите споделят, че е възможно на сцената да се появи евроатлантикът и бивш външен министър Соломон Паси, с чийто „Трабант“ през 1991 година се повози из София тогавашният генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер, автомобилчето от 2015-а година е сред активите на Военноисторическия музей.

Никой не е в състояние да каже колко от тези малколитражки са влезли през годините у нас (първият е произведен през 1957 г. в заводите на VEB „Sachsenring“ в Цвикау). По груби пресмятания в движение били малко над 1 000.

Христо ХРИСТОВ