С шест заглавия фестивалът „Сцена на вековете“ стартира на 18 юли

117
Сценa от балета "Дон Кихот"

От 18 юли до 26 август ще се проведе най-емблематичното културно събитие на Велико Търново – Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“.

На откритата сцена в Двореца на българските царе на крепостта „Царевец“ ще бъдат представени шест заглавия – опера, оперета и класическа музика. Свои премиерни за сезона продукции ще покажат държавните опери от Стара Загора, Бургас, Русе, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Плевенската филхармония и виртуозният цигулар Веско Ешкенази.

С богатата програма ще се отбележат 35 години от създаването на първия български оперен фестивал на открито, чието начало е поставено през 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър с четири грандиозни спектакъла на операта „Ивайло“ от Марин Големинов.

Фестът „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Събитието е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.

Музикалният форум ще стартира на 18 юли със спектакъла на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус на Старозагорската опера, който през 2018 година получи престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“.

Сцена от балета „Дон Кихот“

Изключително популярното заглавие на Жорж Бизе „Кармен“ на откритата сцена на „Царевец“ ще представи Русенската опера на 25 юли. В последната юлска вечер ще е премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново – оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус.

На 14 август на сцената на феста отново ще се изявят старозагорци с операта „Атила“ от Джузепе Верди – съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора, и Театро Лирико – Каляри (Италия). Ролята на Атила в мащабната продукция ще бъде изпълнена от баса Юлиян Константинов, който ще си партнира с румънския тенор Даниел Магдал, сопраното Таня Иванова и др.

На 21 август на откритата сцена на „Царевец“ ще излязат Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. От вълшебната цигулка в ръцете на великолепния Ешкенази ще прозвучат „Годишните времена“ на Антонио Вивалди и на Астор Пиацола. Финалът ще е на 26 август с операта-буфа „Хубавата Елена“ на Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

Специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще е аудио-визуалното шоу „Цареград Търнов – звук и светлина“.

При представленията ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки, гарантират организаторите.

Билети за всички заглавия от „Сцена на вековете“ 2020 ще се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове във Велико Търново.

(СН)